KOHA.net

Арбери

15 месеци затвор за обвинетите за напад на припадници на КФОР во Звечан

КФОР Звечан

Основниот суд во Приштина го осуди на 15 месеци затвор и парична казна од 12.000 евра обвинетиот за напад на припадниците на КФОР во Звечан, Ненад Орловиќ. 

Претседателката на судискиот совет, Валбона Муслиу Селимај, рече дека одлуката ќе стане директно применлива бидејќи ќе дојде како резултат на спогодбата за признавање вина.

Србинот со косовско и српско државјанство Орловиќ е осуден за кривични дела учество во толпа што вршела кривични дела и хулиганство и напад на службено лице. 

Тој е во притвор од 26 јуни минатата година.

Според обвинението, тој употребил силен алат, импровизирани експлозивни направи и огнено оружје во насока на припадниците на КФОР.

Обвинението на Специјалното обвинителство против Орловиќ е поврзано со 29 мај минатата година, кога насилна толпа српски демонстранти повреди околу 90 припадници на КФОР.