KOHA.net

Арбери

Директор на цивилна авијација, еден од тројцата кандидати кои не ги исполнувале критериумите

Објавена е листа од тројца победнички кандидати за функцијата генерален директор во АЦВ, од кои за еден ќе одлучува Владата. Цивилното воздухопловство и Државната комисија за прием ги избраа токму кандидатите кои според мониторите во рамки на британскиот проект „Corrwatch“ не го исполнуваат критериумот работен стаж.

Управата за цивилно воздухопловство (АЦВ) заедно со Државната комисија за прием на високи раководни позиции објавија тројца кандидати кои според британскиот проект „Corrëatch“ не ги исполнуваат критериумите како добитници за позицијата генерален директор во АЦВ.

За оваа позиција максимални бодови добија Албан Рамабаја, Матеј Красниќи и Истреф Нимани, кои според извештајот на „Corrwatch“ не ги исполнуваат критериумите за работен стаж.

Конкурсот бараше осум години професионално работно искуство, од кои 5 на раководни позиции, или четири на раководни позиции и магистерски студии. Или тригодишно работно искуство на менаџерски позиции и д-р.

Според „Corrwatch“, Албан Рамабаја има само четири години и еден ден работен стаж. 

Матеј Красниќи нема полни четири години стаж, а тоа не го докажал со изјавата за уплати на Фондот за пензиско штедење или даночните обврски, согласно важечкиот закон.

Во меѓувреме, Истреф Нимани не откри валидни документи потпишани или запечатени од институцијата каде што работел за критериумот менаџерско искуство. Според пријавата, тој не дал ниту документ за идентификација дека е државјанин на Косово, како што се бара во конкурсот.

Овие тројца кандидати кои не ги исполнуваат критериумите, во фазата на прелиминарна проверка, АЦВ ги вклучи во потесниот список, заедно со уште четворица кои и покрај тоа што ги исполнија критериумите, не беа доволно добри на тестот и интервјуто.

Трите имиња на победничките кандидати ќе бидат испратени до министерот за инфраструктура Либурн Алиу за препорака на еден од нив до Владата.

Сафете Селмани, раководител на Одделението за човечки ресурси во АЦВ и член на Државната комисија за прием, негираше дека некој од кандидатите бил фаворизиран или дискриминиран. Сепак, тој не ги коментираше наодите на „Corrwatch“. 

„Ние сме должни да ги имплементираме законските одредби и подзаконските акти, а за „Corrwatch“ не сакаме да коментираме во врска со ова, бидејќи имаме обврска да го спроведуваме законот. Дополнително, став 10 од член 47 од Законот 08/Л-197 за јавни функционери, кандидатите незадоволни од процесот на регрутирање, по објавувањето на конечните резултати, имаат право на жалба до КПМШЧК согласно рокот утврден во соодветната закон“, рече тој.Салман.

Во средата беа испратени прашања до четворица други членови на Државната комисија за прием и до министерот Либурн Алиу, но никој од нив не врати одговор.

КОХА на почетокот на јуни објави дека Основното обвинителство во Приштина ја овластило косовската полиција да започне предкривична истрага за сомнителни прекршувања во текот на овој процес. 

Обвинителот рече дека случајот се уште е на лекување.

„Основното обвинителство во Приштина продолжува да се занимава со овој случај, во целосна координација со косовската полиција“, се вели во реакцијата на Основното обвинителство во Приштина.
И покрај истрагата, Државната комисија ги заврши постапките за вработување на местото генерален директор на АЦВ.

На истрагата и претходеше повик од Британската амбасада, која го поддржува проектот за следење на назначувањата на високи раководни позиции. Ова, откако мониторите утврдија дека од 10-те пријавени кандидати, АЦВ при оценувањето првично филтрирала само 4 од нив, а потоа влегла во потесниот избор на други 3 кои не ги исполнуваат критериумите за работно искуство.

Во одговорот што Амбасадата го дала до КОХАН, се нагласува дека доколку не се разгледа процесот, треба да се активира истрагата.

„Проектот утврди дека тројца кандидати кои подоцна беа додадени на листата, не ги исполнуваат критериумите, затоа бара процесот да се разгледа бидејќи тоа претставува законска повреда. Доколку процесот не биде вратен на разгледување, останува на органите на правдата да ја проценат валидноста на процесот и констатираните повреди со проектот“, се вели во одговорот на Амбасадата.

Но, покрај прекршувањата во процесот, како незаконски е оценет и составот на Комисијата.
Насер Шамоли е виш истражувач во Групата за правни и политички студии и рече дека спротивно на Законот за јавни службеници, Владата формирала комисии со в.д.

„Еден од основните критериуми за состав на комисиите, децидно е наведено дека тројца од членовите мора да бидат државни службеници на високи раководни позиции... Неисполнување на овој критериум дека составот на комисијата мора да биде составен од членови од високо раководно ниво, тоа води кон незаконитост и штети, целосно го нарушува процесот што треба да произведе меритократија и да донесе сериозни кандидати за овие позиции“, рече Шамоли.

Управата за цивилно воздухопловство е одговорна за регулирање на безбедноста на цивилното воздухопловство и економското регулирање на аеродромите и услугите за воздушна навигација во Косово.

Во август 2023 година од Владата беше разрешен директорот на АЦВ Бујар Ејупи.