KOHA.net

Арбери

Прилив на пациенти од жештините

Бранот високи температури што изминативе денови ја зафати земјава влијаеше во текот на денот да се лекуваат до 200 граѓани само во еден центар за семејна медицина во главниот град. Лекарите побараа од граѓаните да избегнуваат излегувања за време на високи температури и да внимаваат на храната што ја консумираат. И метеоролозите предупредија на пад на температурите, почнувајќи од понеделник

Температурите до 36 степени Целзиусови кои изминативе денови преовладуваат на Косово влијаеле да се зголеми бројот на граѓани кои побарале лекарска помош, како последица на здравствените проблеми предизвикани од горештините. 

За само еден ден, според докторката Ардијана Јашари, во Центарот за семејна медицина број 5 во Приштина, на лекување се јавуваат над 200 пациенти.

„Поради порастот на температурите се појавуваат разни проблеми и почнува напливот на пациенти. Имаме пациенти од различни возрасти, од мали деца до постари, но покачувањето на температурата повеќе ги погодува постарите, каде што се појавија разни поплаки“, рече Јашари.

Во набројувањето на најчестите симптоми кои се појавуваат кај пациентите, Јашари ги повикува граѓаните да избегнуваат излегувања за време на шпицот на високите температури.

„Имаме пациенти со различни хронични заболувања, како што е пораст на температурата и влошување на симптомите. Сето ова се појавува од невнимание на храната. „Граѓаните не треба да се изложуваат на сонце во тој момент кога е неговиот врв, односно во тоа време од 10 до 5 часот попладне, а на граѓаните најчесто им се препорачува да останат во затворени простории“, рече таа.

Портпаролот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Ламир Тачи, побара од граѓаните особено да внимаваат на храната за да се избегне можноста од разни болести. Тој исто така дал инструкции за правилен начин на чување на прехранбените производи.

„Во летната сезона сите производи од животинско потекло, млекото, неговите нуспроизводи и месото и месните нуспроизводи секогаш бараат услови за складирање во фрижидер. Доколку се свежи температурите треба да бидат до четири степени, доколку се замрзнати под минус осумнаесет Целзиусови степени и секогаш се означени на етикетите. Сега секој производ е од посебна категорија и има одредена температура на складирање, а граѓаните треба да внимаваат“, рече Тачи.

Високите температури кои беа забележани во текот на неделата, според податоците на Косовскиот хидрометеоролошки завод, се очекува да се намалат од понеделник наредната недела, кога може да се очекуваат и врнежи од дожд.