ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Стандардизирано исклучување на старите лица од услугите во психијатријата

Психијатрија

ШСКУК пропишува дека на пациентите над 65 години не им се нудат услуги на Клиниката за психијатрија. Од Клиниката велат дека нудат услуги и за старите лица, но признаа дека немаат услови за геријатриска медицина, што значи специјализирана грижа за уникатните здравствени потреби на старите лица. Народниот адвокат рече дека подготвува извештај за оваа состојба.

На официјалната веб-страница на Универзитетската клиничка болничка служба (ШСКУК) е наведена возраст од 18 до 65 години на пациенти кои можат да бидат примени и лекуваат во одделенијата на Клиниката за психијатрија. 

Загриженост за одбивањето на услугата за старите лица изрази и народниот адвокат Наим Ќелај, кој за TIME изјави дека се подготвува извештај за оваа ситуација.

„Наодите покажаа дека Клиниката за психијатрија, според утврдените критериуми, одбива пристап на лица над 65 години“, рече Ќелај.

Од Клиниката за психијатрија негираа дека не давале здравствени услуги на пациенти над 65 години, иако велат дека со регулатива е предвидено само лекување за оние на возраст од 18 до 65 години.

Според директорот на Клиниката, Фатон Кутловци, клиниката не ги исполнува условите за геријатриска медицина или медицинска услуга насочена кон обезбедување грижа за единствените здравствени потреби на старите лица. 

„Тоа би ги обезбедило сите услуги кои им се потребни на старите лица. Едно морам да кажам, сегашниот закон за ментално здравје предвидува дека - освен ако не грешам, не сум сигурен, сега не ме цитирајте со сигурност или не ме прашувајте за статијата - психијатриските институции можат да лекуваат луѓе од возраст од 18 до 65 години. Со целосна одговорност велам дека во сите случаи кога лицата над 65 години имале потреба да добиваат услуги, без разлика дали се амбулантски или стационарни на Клиниката за психијатрија, ја добиле и ќе ја добијат“, рече директорот Кутловци. „Иако Клиниката за психијатрија не е повикана да дава геријатриски услуги, ние секогаш сме на услуга за лица кои манифестираат ментални нарушувања кои се постари од 65 години.

Центарот за информирање и социјално подобрување има за цел да го подобри квалитетот на грижата за менталното здравје. Во него тие го демантираа раководството на Клиниката.

Претставниците на оваа организација рекоа дека здравствените установи во Косово не нудат специјализирани услуги за постарите возрасни групи, а оваа дефиниција е нагласена како критериум во внатрешна регулатива на Клиниката за психијатрија.

„Во принцип не можат да третираат поединци кои имаат 65 години и повеќе, но можеби земаат некого во црно, но не за да дефинираат кого може, а кого не. И ова малку им ја става во мирување работата, кој го дефинираат службите кои можат да дојдат и да добијат услуги“, рече Бинд Скеја, директор на Центарот за информирање и социјално унапредување. „Зависи, се е на милост и немилост на тамошниот персонал кој смета дека има капацитет да го земе, дали имаат кревети, дали имаат можност.

КОХА побара од менаџментот пристап до прописите, но тоа не го обезбеди во четвртокот. 

Минатата недела КОХА објави дека пациентите над 65 години се принудени сами да купуваат протези за тетива, додека Клиниката за ортопедија бесплатно им ги дава на помладите.