ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Матурирани студенти за копирање

Околу 19 матуранти од сите општини во саботата полагаа државна матура. И овој пат, од првите минути од полагањето, прашањата и одговорите на тестот се дистрибуирани меѓу групите создадени за оваа намена на социјалните мрежи. А резултатите од постигањата на тестот ќе бидат објавени една недела подоцна

Околу 19 матуранти од сите општини на Косово во саботата полагаа државна матура за знаењето што го стекнале во текот на тригодишното средно образование. 

Некои од околу 100 матуранти кои го полагаа овој тест во основното училиште „Фаик Коница“ во Приштина рекоа дека имаат доволно време да се подготват бидејќи изразија очекување за добри резултати. 

„Добро се подготвив, но имаше уште простор да се подготвам. Како и да е, очекувам дека ќе излезе со добри резултати“, изјави матурантот Донат Кадриу.

Истото очекување го изрази и матурантот Крон Хоџа.

Добро се подготвив и верувам дека ќе имам просечен резултат“, рече тој.

За да се оневозможи копирањето, матурантите за време на тестирањето беа распределени по различни училишта, беа поделени во банки од само еден ученик и не беа дозволени повеќе од 15 матуранти на часовите.

Сепак, студентите покажаа дека „дипломирале“ за препишување. Не помина ни 1 минута од почетокот на испитот, содржината на матурскиот тест заедно со одговорите на прашањата беа дистрибуирани во групи кои беа креирани за оваа намена на социјалните мрежи.

Само во еден од нив на Вибер, за време на тестирањето, се појавија повеќе од 7 илјади членови.

И покрај распределбата на тестовите, директорката на ОУ „Мето Бајрактари“ Крешнике Адеми рече дека во оваа установа не се констатирани неправилности.

„Тестот тече добро, учениците пристигнаа на време, па и мониторите. Учениците пристигнаа навреме, легитимирани се со средства за идентификација, со лични карти, распоредени на часови и сега поминаа низ процес на тестирање. Нема неправилности, нема откажувања“, рече Адеми.

Резултатите од тестот се очекува да бидат познати за една недела. Оние студенти кои нема да успеат успешно да го завршат јунскиот испит ќе имаат уште еден рок, на 31 август. 

Оваа година, на платформата е-Косова, Министерството за образование го започна онлајн поднесувањето на Државната матура, со цел да се олесни работата на матурантите, училиштата, општините и самото Министерство.