ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Отворен е радио-обелиск кој пренесува информации од бункерот

На 25-годишнината од завршувањето на емитувањето на програмата на радиото „Слободно Косово“, свечено беше отворен обелиск на бункерот, каде повеќе од два месеци се емитуваа информации за војната во Косово. Сепак, вработените во ова радио овој јубилеј го одбележаа поделени и со одвоени манифестации

Седнат на маса во истиот бункер, но во сосема други околности, модераторот на „Слободно Косово“, Нусрет Плана, копнежливо ги повторува стиховите „Слободно Косово ти зборува, слободно Косово ти зборува“, со кои почна и заврши. програмата на Радио „Слободна Косово“. Со емоции се сеќава на 21 јуни 99 година, кога во воени услови го заврши емитувањето на радио програмите на ОВК.

 Тој тогаш во импровизиран бункер држеше автоматско оружје од едната страна и микрофон од другата, а преку радиофреквенции Плана ја објави една од најважните вести за Косово за време на војната.

„Од овој бункер ја објавивме најдобрата можна вест кога реков: денес, 21 јуни 1999 година, ја завршуваме програмата на Радио „Слободно Косово“ со капитулацијата на фашистичка Србија на Косово“, вели тој.

Со неколку антени скриени меѓу грмушките, од врвот Паланик до планините Бериша, низ Косово се шират информации за војната на ОВК, но и за масакрите што српската војска ги вршела врз цивили.

„Имаше многу тешки настани и секој ден имаше сериозни вести затоа што во неверојатниот случај нашиот српски варварски непријател, српската фашистичка војска и полиција, да се соочи со Ослободителната војска на Косово, тие секојдневно правеа пустош врз цивилното население. “ додава тој.

Радио бункерот е реновиран и свечено отворен со обелиск, токму на 25-годишнината од крајот на информативната мисија. Садбере Бериша, кој иако во поодминати години, учествуваше на јубилејот, за 8-те месеци колку што траеја неговите програми, правеше леб за трите оброци на персоналот на 6-мина членови на Радиото.

Многу лесно со полна желба им правевме леб, само се забавував, не дозволувајте да го расипат“, вели таа.

Сепак, персоналот на Радио „Слободна Косово“ ја прослави годишнината посебно. Иако повеќето од нив беа на врвот Паланик кај бункерот, колегите на директорот на радиото, Ахмет Ќериќи, овој ден го одбележаа два километри понатаму, во Куќниот музеј на село Берише, но без негово присуство поради состојбата на добра. здравје. На демонстрациите учесниците упатија обвинувања кон петмина вработени, за кои рекоа дека без предупредување решиле алатот и опремата на куќниот музеј да ги префрлат во Приштина, во Музејот на Косово. 

Арбане Ќериќи-Гаши, актуелниот главен уредник на Радио „Слободна Косово“ и ќерка на Ахмет Ќериќи, возбудено ги опиша постапките на дел од вработените како грди. 

„На оние кои побараа од Музејот на Косово да ја земе воената опрема и опремата овде и да ги стави во нивните простории, ви велам еве ги, целата опрема на музејот и тука ќе бидат, бидејќи историјата е напишана овде во крв“, рече таа.

Истата критика ја упати и поранешниот командант на ОВК на тоа подрачје, Садик Халитјаха. Халијаха вината за распадот на тимот на РКЛ ја препушти на актуелната Влада. 

„Оние кои мислат дека историјата може да се отуѓи, им доцни. Можат да се отуѓат и да бидат во антиисторија. Неодамна ми се чини дека оваа Влада подаде рака на поделба. Ова е лошо за нас“, рече тој.  

Радио „Слободна Косово“ започна да емитува програма на 4 јануари 1999 година, со одлука на Генералштабот на ОВК. Во меѓувреме од 8 април до 21 јуни емитуваше од бункерот во Паланик. Во исто време кога е основано радиото, со работа започна и новинската агенција Косовапрес.