ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Почина Фисник Вејса, продуцентот кој остави белег на локалната телевизиска сцена

Благородна Вејса

Фисник Вејса (28 – 1972 г.)

Со „Нашата фауна“ на КТВ би ја започнал кариерата во светот на телевизијата и би се истакнал по својата страст. Тој продолжи со други продукции кои оставија белег на локалната телевизија. Пријателите и колегите се сеќаваа на продуцентот и автор Фисник Вејса - кој почина на 52-годишна возраст - како вреден работник, професионалец и добар колега.

Тамошната медиумска сцена загуби еден од истакнатите автори и продуценти, кој остави трага со своите продукции. Фисник Вејса почина на 52-годишна возраст. Членовите на неговото семејство веста за неговата смрт ја соопштија во петокот, еден ден по неговата смрт. 

Вејса ќе стане позната во телевизиската индустрија уште во 2000-тите, кога Кохавизион ја лансираше емисијата „Нашата фауна“, прва од ваков вид на локалната телевизија. Тоа би се издвоило по професионалниот пристап кон природата на ова шоу, бидејќи Вејса по професија беше ветеринар. Таму ја откри својата страст. По повеќе од една деценија кариерата ќе ја продолжи на други телевизиски канали како продуцент на телевизиската серија „О, колку добро“. 

Последното збогување ќе се даде во сабота, во 13 часот, на гробиштата во Приштина. 

Веста за неговото бегство била шокантна за колегите и соработниците на Вејса. 

„Здружението на новинари на Косово со голема болка ја прими веста за смртта на новинарот Фисник Вејса. Вејса долги години беше дел од телевизијата „Трибуна“, автор на емисијата „Наша фауна“ на КТВ, како и продуцент на неколку популарни медиумски продукции во земјава. Здружението на новинари на Косово изразува сочувство до семејството, пријателите и колегите на новинарката Вејса“, додава АГК во телеграмата со сочувство. 

Комората на ветеринари на Косово ја соопшти веста за неговата смрт како последица на срцев удар, а го памети по долгогодишната работа во Кохавизион, а потоа и во „Трибун“. ОВК ќе го памети со сожалување и истовремено ќе изрази најискрено сочувство до семејството“, напиша тој во телеграмата со сочувство. 

Во КТВ, каде што би ја започнал својата телевизиска кариера, Фисник Вејса е запаметен како професионален и вреден работник. 

Елми Пасјакас, главен снимател во КТВ, долго време сакал да работи со него. 

„Имав чест да соработувам долго време со Фиси како снимател во реализацијата на програмите „Наша фауна“, низ Косово. Фиснику беше добар професионалец, што ни ја олеснува работата во правењето на епизодите од шоуто“, рече Пасјаќа. Тој додаде дека нема да им недостигаат само семејството и роднините, туку и сите многубројни соработници што ги имал, рече Пасјаќа. 

Веста за смртта на Вејса беше шокантна за Пасјаќа, бидејќи пријателството и контактите го задржаа и по поглавјето како колеги во КТВ. Кога ги покажува последните пораки разменети со него, Пасјаќа го памети по неговата фина смисла за хумор, дури и во случаи кога работата на терен имала некои предизвикувачки „сцени“. „Се сеќавам еднаш во Гњилане, кога нè научи куче додека пукавме и за малку ќе падневме. Откако избегавме, Фиси ме праша: 'Дали камерата преживеа?' Сакам да кажам дека на теренот со Фиси секогаш ги имавме вратите отворени, бидејќи имаше хумор“, рече тој. 

Продуцентот Генц Доброши беше еден од најблиските соработници на Вејса. 

Племето ќе го паметиме како близок колега со кој реализиравме амбициозни проекти кои вечно ќе ги паметиме, рече Доброши. 

Дури и Мефаил Бајќиновци, сега заменик, долго време работеше со Вејса во КТВ. „Со длабока тага ја примив веста за смртта на мојот пријател и поранешен колега Фисник Вејса. Со години работиме заедно во КТВ со Фиси, тивко и многу сакано момче. Помина прерано, Фис. Секогаш ќе те паметиме, наш пријателе. Сочувство до семејството, колегите и сите кои го познаваа Фиси!“, напишаа Бајќиновци на социјалните мрежи.