KOHA.net

Арбери

Националната библиотека обезбедува пристап за лицата со посебни потреби

Лица со попреченост

Фото: К.П

Националната библиотека на Косово „Пјетер Богдани“ почна да нуди инфраструктурен пристап за лицата со попреченост, со организацијата „ХАНДИКОС“ која свечено ги отвори просторите каде што е обезбеден пристап.

Оваа категорија сега ќе има пристап до канцеларијата, изложбените простори, главниот амфитеатар и две читални.

Директорот на невладината организација „ХАНДИКОС“, Африм Малиќи рече дека еден од главните предизвици на лицата со попреченост е пристапот.

Малиќи нагласи дека објектот на Националната библиотека иако е стар, одамна можел да се приспособи за да се создаде соодветен амбиент за сите категории на општеството.
Зборувајќи за Управното упатство за пристап, Малиќи истакна дека доколку навреме се почитуваше ова упатство, денеска Косово ќе имаше пристапна средина за сите.

„Еден од главните предизвици со кои се соочуваат лицата со попреченост е пристапот или пристапноста. Ова се заснова на истражувањето што го направивме како и другите партнерски организации. Во овој случај, Националната библиотека е избрана да создаде услови и да создаде простори за пристапни на сите што значи за учениците со попреченост. Едно нешто што е важно е дека иако е објект стар со децении, тој може да се прилагоди и прилагоди на потребите на какви било ограничувања и да создаде соодветна средина сите останати велам дека секој пат кога разговарам со институциите, повеќето од нив размислуваат дека е стар објект и нема можност или се создава буџет, но ова е пример дека може да се среди во стар објект зборуваме за нов објект, уште во 2007 година кога стапи на сила административната инструкција за пристап, ако се почитуваше оваа административна инструкција денес Косово ќе беше поинаку, ќе имаше пристапна средина за сите“, изјави тој.
Во создавањето пристап за лицата со попреченост во Националната библиотека уживаше и ученикот Елдин Гаши.

Тој рече дека и покрај тоа што не е корисник на инвалидска количка, рампите што се поставени ќе му овозможат полесен пристап до библиотеката.

„Во текот на оваа година станав и студент и можеби почесто ќе ја посетувам Националната библиотека и ќе ми биде многу полесно да пристапам до објектот. Можеби не сум корисник на инвалидска количка, но одам со тешкотии и во исто време падините ќе ми го олеснат пристапот до објектот“, рече тој.

Од друга страна, Албан Морина од организацијата „Културно наследство без граници“ нагласи дека на Националната библиотека сега и е понуден пристап до административните простори и дека овој проект е финансиран од Министерството за култура./К.П.