ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Отстранување на мерките на ЕУ, Бислими: Косово не прифати да биде уценувано

Бесник Бислими

Фото: Дритон Пачарада

Вицепремиерот за евроинтеграции и дијалог, Бесник Бислими изјави дека не сака да шпекулира дали ќе бидат отстранети казнените мерки од Косово, на денешниот состанок на Политичко-безбедносната комисија (ПСК), иако е објавено дека Препораката на високиот претставник на ЕУ, Жозеп Борел е за укинување на мерките.

Бислими, известувајќи до Комисијата за евроинтеграции, рече дека изрекувањето на мерките е неправедно и пред се има проценки дека имало законски прекршувања при нивното изрекување.

Тој изјави дека Косово ги исполнило сите критериуми за укинување на мерките, иако додаде дека имало барања од земјите членки кои побарале дополнителни отстапки, „но Косово не прифатило да биде уценувано“./КП