ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Османи на самит за мир: Косово е изградено од нула, претворено во демократија

Претседателката на Косово, Вјоса Османи

Претседателката на Косово, Вјоса Османи

Претседателката на Косово, Вјоса Османи, изјави дека Косово се придружува на повиците на сите кои го туркаат концептот за мир. Од Мировниот самит за Украина што се одржува во Швајцарија, беше истакнато дека мирот е поврзан и со правдата за жртвите кои настрадаа за време на војната.

„Како што знаеме од нашето горчливо искуство во Косово, не е доволно едноставно да се гледа на мирот како изолиран концепт, бидејќи тој во голема мера зависи од правдата, правдата за жртвите, за оние кои најмногу настрадаа за време на војната. Како Косово, верувам дека сме во позиција со сите други учесници на овој Самит да ја споделиме нашата приказна, приказната за Косово како држава која е изградена од нула, како држава која многу страдала и жртвувала. Но, се претворивме во модел на демократија и моќни сојузи“, рече Османи.

Претседателот додаде дека е време сите земји да застанат на страна на Украина како што беше направено за Косово за време на војната.

„Како што беа неопходни сојузи за да се спаси Косово од геноцидниот режим, подеднакво е важно што сега, кога целата безбедносна архитектура во Европа е загрозена преку руската агресија, сите заедно да застанеме во истите вредности и да ги браниме истите принципи. како што, според неа, се бранеле во 90-тите години на Косово“.

Османи зборуваше и за средбата што ја имал со претседателката на Швајцарија, Виола Амхерд, со која рече дека разговарале за начините за зголемување на соработката меѓу двете земји, особено во областа на одбраната.