KOHA.net

Арбери

Робертсон: Безбедноста на Косово е исклучително важна за НАТО

НАТО

Фото: Дритон Пачарада

Поранешниот генерален секретар на НАТО, лорд Џорџ Робертсон вели дека безрезервно го осудува терористичкиот напад што се случи минатата година во Бањска и Звечани.

Повикувајќи одговорните да бидат изведени пред лицето на правдата, Робертсон ја нагласува потребата да се стави крај на насилството во регионот и да се промени имиџот на Западен Балкан од проблематична област во нешто што придонесува за пошироката европска безбедност.

Поради оваа причина, тој подвлекува дека безбедноста на Косово е исклучително важна за Западот и НАТО. Иако вели дека нема ризик од нова војна во регионот, тој ја изразува загриженоста дека ако Русија успее во воена агресија против Украина, тогаш Западен Балкан ќе биде уште една област каде што рускиот претседател Владимир Путин ќе прави проблеми.

Робертсон, кој беше британски министер за одбрана за време на бомбардирањето на НАТО на Косово, вели дека безбедноста на Косово и во регионот ќе биде важна во иднина, бидејќи ќе донесе повеќе инвестиции и прибирање капитал за новата генерација.

„Безбедноста на Косово е исклучително важна и затоа НАТО ги засили своите трупи и овде... Затоа безбедноста во оваа земја ќе биде важна во иднина, но и затоа што економската безбедност ќе биде важна и за новата генерација“. , тој вели.

Според него, Западен Балкан има голем потенцијал, затоа западните земји сакаат конечно да видат крај на насилството во оваа област.

„Секое насилство мора да биде осудено и јас го осудувам без резерва. Но, конечно мора да видиме крај на насилството во овој регион. Овој регион има голем потенцијал, но треба да ја промени својата слика дека е проблематична област во област која придонесува за поширока европска безбедност“, изјавува Робертсон.

Тој нагласува дека и покрај сегашните тензии, нема опасност од војна на Западен Балкан, но според него Русија се меша во регионот преку сајбер војна.

Робертсон додава дека е многу важно европските земји да се здружат за да обезбедат Путин да не успее во Украина.

Според него, ако Путин успее во Украина, тогаш Западен Балкан ќе биде уште една област каде што ќе прави проблеми.

„Не верувам дека постои ризик од војна на Балканот, но Русија се меша во овој регион додека ја напаѓа Украина. И затоа е толку важно европските земји да се здружат за да обезбедат Путин да не успее во Украина. Ако успее во Украина, тогаш Западен Балкан ќе биде уште една област каде што ќе прави проблеми“, нагласува Робертсон.

Зборувајќи за аспирациите на Косово за членство во НАТО, Робертсон вели дека полноправното членство на Косово во НАТО ќе донесе траен мир во регионот.

Сепак, тој вели дека членството е веќе прашање на сегашните структури на најголемиот северноатлански воен сојуз.

„Членството во НАТО е работа на организацијата на НАТО. Јас сум поранешен генерален секретар, немам контрола врз тоа што се случува денес“, заклучува Робертсон.

Поранешниот генерален секретар на НАТО, лорд Џорџ Робертсон, оваа недела престојуваше во Косово во чест на 25-годишнината од ослободувањето на Косово./ Kosovapress