ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Рама му го подарува „Илирскиот шлем“ на британскиот баталјон кој придонесе за ослободувањето на Косово

Перпарим Рама

Градоначалникот на Приштина, Запарим Рама, ги почести со наградата „Илирски шлем“ поранешните офицери на Армијата на Обединетото Кралство, кои учествуваа во влезот на трупите на НАТО во Косово во јуни 1999 година.

На средбата биле примени 20-тина поранешни офицери од Рама, кои ги споделиле своите искуства за тоа време.
Рама изрази почит за присуството на британскиот баталјон. Тој рече дека овие вторите дале голем придонес за ослободувањето на Косово.

Рама рече дека по посетата на поранешните британски офицери на главниот град, покажал „дека тие гледаат позитивен дух, позитивна енергија, сензационален и добар развој на нашата земја“.

Претседателот Рама истакна дека во знак на почит и во име на граѓаните им ја врачил „Илирската кацига“, која ја прифатил генерал-мајор Џереми Ровен.

„Имам чест да го имам британскиот баталјон денес овде да не почести за прославата на 25-годишнината од слободата. Тоа се луѓето кои први влегоа во Косово, кои дадоа најголем можен придонес за нашата слобода што денес ја уживаме, и Денес сме слободни да ги креираме нашите приказни за иднината, многу ми е драго што и денес, по 25 години, доаѓаат да не посетат, гледаат позитивен дух, позитивна енергија, развој на нашата земја и ни се заблагодаруваат. Зашто не го отфрлија целиот тој напор за ослободување на нашата земја, им се заблагодарив од се срце и им го подарив „Илирскиот шлем“ во знак на нашата почит во име на граѓаните на главниот град, како и на сите. Косово Придонесот на британската држава за нас, за Косово воопшто, е многу голем“, рече Рама.

Во меѓувреме, Ровен рече дека Приштина има влијание за британскиот баталјон, додавајќи дека главниот град е веќе жив, за разлика од кога тој ја напуштил пред 25 години.

Генералот Ровен рече дека сите учесници на оваа средба имаат различни приказни за раскажување за време на престојот и делувањето на Косово во 1999 година.

„Мислам дека ако разговарате со сите овде, како што веќе сте слушнале, секој ќе има сосема поинаква приказна, бидејќи кога дојдовме овде првиот ден, секој работеше во својот сектор затоа што сè требаше да се обнови. Една од работите што ми беше многу интересна беше колку брзо луѓето се враќаа. Нашето воено разузнавање; не беше многу интелигентно, што е нормално, тие рекоа дека луѓето нема да се вратат во градот две до три недели. Па, се вратија уште првиот ден, а народот го поплави градот. А приемот таму беше апсолутно неверојатен. Мислам дека околу три или четири дена откако дојдовме во градот, одев сам со мојот преведувач, и тоа беше извонредно време, бидејќи сите мажи доаѓаа и ми се ракуваа, а жените доаѓаа и ме гушкаа. Знам што повеќе ми се допаѓа, но, ах, и ми дадоа да јадам и да пијам. И моето лично време, како и повеќето, го поминав во медицинскиот сектор, обидувајќи се да ја вратам во функција Универзитетската болница, што беше значаен предизвик“, нагласи Ровен.

Сепак, еден од поранешните офицери на Армијата на Обединетото Кралство, кој учествуваше во влезот на војниците на НАТО во Косово во јуни 1999 година, рече дека во знак на благодарност за нивниот придонес биле „покриени“ со цвеќе од граѓаните.

„Поминувавме низ села и бевме покриени со цвеќиња. И никогаш не разбрав од каде потекнуваат сите овие цвеќиња. Но, тие мораа постојано да се отстрануваат секогаш кога поминувавме низ друго село... Ова беше ново искуство“, рече тој./КСП