ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Шала: Апсурдно е Курти да не ги спомна поранешните лидери на ОВК, благодарение на нив е премиер

Ферат Шала

Пратеникот на Демократската партија на Косово, Ферат Шала порача дека на годишнините од ослободувањето треба да се паметат и споменат припадниците на Ослободителната војска на Косово на кои им се суди во Хаг. Тој нагласи дека на централната церемонија по повод 25-годишнината во средата била дадена вознемирувачка порака.

Шала додаде дека е неетички премиерот Албин Курти да не ги спомнува поранешните лидери на ОВК кои се во Хаг.

„Денеска го слушнав американскиот амбасадор, тој рече „Се чувствувам горд на 25-годишнината од повоената“. Ако САД се горди на нашата војна, нашите достигнувања, кој е политичкиот лидер кој не треба да се гордее или претставува друг наратив што е во спротивност со овој концепт. Премиерот мора да се чувствува горд и јавно да го прифати тоа, мора да се надмине себеси и неговите лични хирови, премиерот мора да знае дека без крвта на мачениците и без борбата на ОВК, тој не би бил премиер. Неетички е на денот на ослободувањето да не најде сила да се надмине и да ги спомене лидерите кои ја прогласија државата, кои ја донесоа слободата, кои му овозможија да биде премиер во некоја форма“, рече тој.

Шала истакна дека актуелните лидери на државата останале во, како што рече, интелектуално и политички ограничена форма.

„Не можев да верувам дека 25 години по ослободувањето нашата земја останува со менталитет на пред 30 години лични политички разлики и љубомори, чисто политички ега. Мора да се промениме бидејќи тоа се одразува и на меѓународната сцена“.

Отсуството на високи западни државни личности на церемонијата на 25-годишнината од Денот на ослободувањето, рече Шала, испрати вознемирувачка порака. Според него, потребно е враќање на блиското партнерство со САД и другите сојузници.

„Денес не видовме државни лидери, видовме европски политички лидери, не видовме претседатели на САД, Британија, Германија или Франција. Видовме генерации политички ветерани, но и ова беше вознемирувачка порака. Денеска беше вознемирувачка порака“, рече Шала.