KOHA.net

Арбери

Грчкиот амбасадор во Србија: Нашиот став за признавањето на Косово, непроменет

Знамињата на Косово и Грција

Знамињата на Косово и Грција

Амбасадорката на Грција во Србија, Марија Леванти изјави дека ставот на државата што ја претставува во однос на независноста на Косово останува непроменет. 

Ова го изрази таа во интервју дадено за српскиот медиум „Политика“. 

„Позицијата на Грција за прашањето за непризнавање на Косово останува непроменета, што беше повторено од претседателот на републиката и премиерот при неодамнешните посети на Србија. Покрај тоа, Грција сесрдно и со сите сили ја поддржува стратешката цел Србија да стане членка на Европската унија“, рече таа. 

Таа понатаму зборуваше за интеграцијата на земјите од Западен Балкан во ЕУ, за што рече дека овој процес се карактеризира со почитување на некои критериуми на меритократија. 

„Процесот на членство во Европската Унија се карактеризира со почитување на некои критериуми за меритократија, кои вклучуваат почитување на владеењето на правото, одржување добрососедски односи итн. Сметам дека не можеме да зборуваме за нова криза, можеби за постоење на некои привремени несогласувања поради употребата на националистички зборови и пароли од одредени политички чинители во регионот. Генерално, сепак, убедена сум дека сите овие прашања ќе бидат поправени, особено се додека земјите од Западен Балкан останат посветени на целта за членство во Европската унија и сериозно и одговорност го следат овој пат“, рече таа. .