ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Силејмани: Денеска е вистинскиот момент да се отвори мостот Ибри

Рахман Силејмани, поранешен полковник на косовската полиција, ги повика властите да донесат одлука за отворање на мостот Ибри на север.

Тој во четвртокот во емисијата „60 минути“ на КТВ рече дека многу минати влади му ветиле дека ќе го отвори мостот, но Силејмани нагласи дека „сега е најдобриот момент да се отвори“.

„Имаше обиди од претходните влади да се отвори мостот Ибри. И да се отвори, не ќе можеше да остане ниту еден ден, сега со создавањето на ситуацијата под контрола, нема мака да се отвори. Денеска е вистинскиот момент и не треба да се одложува ниту за момент, циркулацијата на народот и редот и владеењето на правото значи и циркулација на луѓе“, изјави Силејмани.

Тој нагласи дека северот на Косово докажува дека е полн со оружје, но дека „редот и законот се зголемуваат секој ден“.

Поранешниот полициски полковник нагласи дека косовската полиција треба да продолжи со активностите за воспоставување на владеење на правото, нагласувајќи дека криминалните групи „не се целосно на територијата на Косово“.

Бањска за Силејман е слободна зона, но кревка безбедност.

„Денес можете слободно да одите во Бањска, иако таа ситуација е кревка. Денес е како ноќ и ден во споредба со пред една година. Обичните граѓани се среќни што има ред и ред, српските граѓани на север се уценети и од криминални групи. Северот е побезбеден од другите региони денес, но таа безбедност е кревка откако ќе се реши конечниот проблем, северното прашање, е политички проблем. Некои постапки на власта“, нагласи тој.

Поранешниот полициски полковник додаде дека не верува оти КФОР преговарал со напаѓачите од Бањска да си заминат на 24 септември, кога се случи вооружениот напад.