ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Звежан

Пеци: Потпретседателката е разрешена затоа што носела одлуки во мое име

Градоначалникот на општина Звечан Илир Пеци се изјасни за разрешувањето на заменик-градоначалничката на оваа општина Наташа Томаниќ во четвртокот. 

Пеци во директен линк до емисијата „60 минути“ на КТВ рече дека отказот на Томаниќ се случил поради минувањето на нејзините овластувања со некои дејствија.

Според него, веќе разрешената потпретседателка на оваа општина вршела постојан притисок врз српските функционери кои се вработени во општината, кои потоа предупредија на оставка во случај да остане на оваа функција. 

„Образложението беше дека г. Наташа ги надмина сите сили со неколку акции, како на пр имало секојдневни состаноци и многу малку бил на работа, донесувал некои одлуки со тоа што бил повикан на име на градоначалникот на општината. Му дадов неколку опомени и писмено и усно, но никогаш не доби забрана. Главната причина беше кога тој вршеше постојан притисок врз српските функционери кои се во општина Звечан. Поради нејзиниот континуиран притисок, тројца српски функционери поднесоа оставки. Српските работници побараа од мене да ја отстранам, во спротивно сите ќе поднесат оставка“, рече тој. 

Понатаму спомена и случај во кој, според него, Томаниќи ги пречекорила овластувањата како потпретседател. 

„Вчера стапила во контакт со италијанска фирма за да изнајмува кафеана во Звечан, два месеци била во контакт со нив и според неа се било готово во договорот со нив, вчера документот ми дошол на работна маса само за да биде потпишан и внесен во протоколот. Не го испитав во времето кога дојде како завршена работа на маса“, рече Пеци.