ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Јашарај ги кани Курти, Нагавц и Мурат во СБАШК на „кафе и чај“

Рахман Јашарај

Рахман Јашарај, претседател на СБАШК

Првиот човек на СБАШК, Рахман Јашарај, ги покани косовскиот премиер Албин Курти и министерката за образование Арберие Нагавчи и министерот за финансии Хекуран Мурати на средба следната недела во канцелариите на СБАШК. 

Јашарај реагираше откако премиерот на Косово, Албин Курти, говорејќи за изборите во Лугина, рече дека „оди таму каде што го викаат“. 

„Тешко ми беше да поверувам и затоа ја слушав неколку пати, а потоа и неколку пати внимателно ја прочитав и се уверив, премиерот рече дека оди таму каде што го викаат. Оваа негова изјава ме натера да го критикувам претседателот на БСПК, Атхе Хиколи, но и да станам самокритичен. Испративме десетици барања до премиерот во име на БСПК и многу барања до министерот Нагавци за средби и да се разговара за сите грижи и барања на членството, но им кажавме да ги одржат средбите со нив и заслужуваме критика дека не сме ја заборавиле албанската традиција на гостопримство и во нашите писма за средби ниту еднаш не сме им кажале да дојдат кај нас. Сега кога ја дознав оваа желба на премиерот и неговата Влада да ги наречеме дека и ние пиеме кафе и чај, јавно апелирам до премиерот Курти да ги земе министерот Нагавчи и министерот Мурати и следната недела да дојде во СБАШК.“ Јашарај напиша.