ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Судир во Комисијата за здравство, ПДК вели дека Владата ја зголемила сиромаштијата

Комисија за здравство

Фото: Косово Прес

Во собраниската Комисија за здравство имаше дискусии меѓу позицијата и опозицијата, каде што таа ја критикуваше актуелната власт за зголемувањето на сиромаштијата во Косово.

Членот на комисијата од Демократската партија на Косово, Беким Хаџиу, по објавувањето на ценовникот на лекови изрази разочарување бидејќи според него, нивното поскапување е забележливо. Хаџиу нагласи дека поскапувањето на лековите директно влијае на зголемувањето на сиромаштијата на граѓаните.

Во меѓувреме, на ова реагираше членот на оваа комисија од Движењето Ветевендосје, Хаџи Авдили, на што рече дека актуелната власт во овие три и пол години покажала дека е многу заинтересирана за намалување на сиромаштијата.

„Сè додека го следиме овде, законот за социјални услуги...Другиот закон што го изгласавме како Собрание, законот за регулирање на цените на лековите, со кој целта и целта на сите беше да се намали дрогата. цените и ги унифицираат цените на лековите на ниво на Република Косово, сепак, разочаран од она што го видов по објавувањето на ценовникот за лекови, каде што лековите кои моментално се наоѓаат на малопродажниот пазар, во ценовникот се појавуваат многу поскапи од оние на малопродажниот пазар... Поскапувањето на лековите директно влијае на зголемувањето на сиромаштијата кај граѓаните“, рече Хаџиу.

Авдили нагласи дека Владата со одлуки и директна поддршка влијаела на елиминирање на формите на сиромаштија.

„Оваа влада во овие три и пол години покажа дека е многу заинтересирана за намалување на сиромаштијата, со директни одлуки со директна поддршка со породилни материјали, со директна поддршка за децата, потоа со Суперпуна, со поддршка за младите, со производи има имаше директно влијание врз елиминацијата на формите на сиромаштија, што е прва цел“, рече Авдили.

Хаџиу рече дека политиката на оваа влада е да ги осиромашува граѓаните со поскапување на струјата и производите.

„Колку поскапува струјата господине Хаџи, граѓаните над 100 проценти, и да дадат на граѓаните 1 пат од 100 евра, тоа не е политика за одржлив развој, туку е милостина за граѓаните. на она што го гледам, политиката на Владата е да ги осиромашува граѓаните со поскапувањето на енергенсите и производите“, рече Авдили.

Во меѓувреме, пред членовите на оваа комисија извести експертот Фитим Мулоли, кои истакнаа дека Законот за социјални и семејни услуги зазема значајно место за реализација на целите, бидејќи, додавајќи дека извештајот за евалуација исполнува околу 11 цели.

Тој рече дека има 169 цели кои треба да се исполнат во сите области, притоа додавајќи дека целта е постепено да се исполнат што е можно повеќе од овие цели до 2030 година.

„Значи, има 169 цели за сите полиња, и сите полиња и сите аспекти кои мора да ги опфатат институциите на секоја држава, во овој случај и на Република Косово. Овој закон доста успешно (исполни) околу 11 од нив плус околу 3 цели во областа на образованието, иако тоа не е приоритетна област за покривање, тоа сепак влијае на нив. Целта е постепено да се исполни што е можно повеќе од овие цели до 2030 година“, рече Мулоли.