ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Делфин Плана, новиот амбасадор на Косово во Унгарија

Делфин Плана и Вјоса Османи

Делфин Плана е новиот амбасадор на Косово во Унгарија. Претседателката на Косово, Вјоса Османи, упати честитки за новата функција на Плана. 

Убеден сум дека ќе продолжи да ја зацврстува врската меѓу нашите земји и да ги продлабочува врските меѓу нашите народи“, напиша Османи на социјалната мрежа „Икс“.

Од 2009 година, Плана е дел од дипломатската служба на Министерството за надворешни работи на Косово. Тој беше меѓу основачите на првата дипломатска мисија на Косово во Унгарија, каде што беше заменик-шеф на Мисијата во периодот 2010-2014 година. 

Во 2021 година, Плана беше задолжена за работа во Амбасадата на Косово во Бугарија.