ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Муслиу: За Шпанија, Косово и понатаму ќе остане Каталонија

Предавачот по меѓународни односи во Брисел, Вјоса Муслиу

Предавачот по меѓународни односи во Брисел, Вјоса Муслиу

Предавачот по меѓународни односи во Брисел, Вјоса Муслиу, изјави дека за Шпанија Косово и понатаму ќе остане Каталонија.

Муслиу во средата во „Интерактив“ на КТВ изјави дека признавањето на државата Косово од оваа земја ќе го доведе во прашање постоењето на шпанската држава со сегашните граници. 

„За Шпанија, Косово ќе продолжи да остане Каталонија бидејќи со децении има големо структурно потхранување, за интеграција на Косово со Каталонија, а тоа потоа целосно го доведува во прашање постоењето на шпанската држава со овие граници што ги има денес бидејќи истите прашања подоцна може да ги постават Каталонците во Шпанија во случај таа да го признае Косово. За Шпанија национален интерес е да го заштити нејзиниот територијален интегритет, не само во политичка, туку и во концептуална смисла“, рече таа.

Муслиу додаде дека признавањето на Палестина како држава од Шпанија, Норвешка и Ирска и другите признавања што ќе следат се одложуваат. 

„Признавањата што дојдоа во текот на оваа недела и другите признанија што ќе следат, во секој случај, се одложени признанија бидејќи насилството на државниот апарат во Газа не започна по 7 октомври, она што го видовме во медиумите е дека по октомври 7 имаше кулминација на систематско и структурно насилство кое постои од порано“, рече Муслиу.

Таа додаде дека признавањата не се арбитражни одлуки, ниту пак непосредни. 

„Во случајот на Шпанија, за жал во политичкиот и јавниот дискурс во Шпанија, во историските односи меѓу неа и земјите од Блискиот Исток, за нив признавањето на Палестина се смета за морално прашање. Шпанија имаше многу принципиелен однос кон Палестина, став што го нема во однос на Косово“, додаде таа.