ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Гервала во Канада: Косово во НАТО ги зајакнува мирот и безбедноста во регионот

Министерката за надворешни работи и дијаспора, Доника Гервала и сенаторот Питер Боем, претседател на Комисијата за надворешни работи во Сенатот на Канада

Министерката за надворешни работи и дијаспора, Доника Гервала и сенаторот Питер Боем, претседател на Комисијата за надворешни работи во Сенатот на Канада

Министерката за надворешни работи и дијаспора Доника Гервала изјави дека членството на Косово во НАТО ги зајакнува мирот и безбедноста во регионот. 

За време на нејзината официјална посета на Канада, каде што беше примена од сенаторот Питер Боем, претседател на Комисијата за надворешни работи во Сенатот на Канада, тие разговараа за безбедноста и важноста на членството на Косово во оваа организација „како клуч за безбедноста на регионот" .

„Гервала истакна дека интеграцијата на Косово во евроатлантските структури ќе придонесе за зајакнување на мирот и безбедноста, подобрување на одбранбените капацитети на земјата и нудење стабилна поддршка на безбедносните предизвици на Западен Балкан“, се вели во соопштението објавено од Министерството за надворешни работи овде. 

Како што се наведува, на средбата се разговарало и за зголемување на економската соработка меѓу двете пријателски земји.

„Двете страни изразија желба за проширување на можностите за инвестиции и трговска размена, создавајќи поволни услови за економски раст и одржлив развој“, се наведува понатаму во соопштението.