ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Османи ја нарече „смешна“ изјавата на Коњуфца за немање комуникација меѓу Владата и Претседателството

Вјоса Османи

Фото: Албан Бујари

Претседателката на Косово, Вјоса Османи, ја нарече смешна изјавата на претседателот на Собранието, Глаук Коњуфца, кој рече дека тоа што Претседателството не информирало за писмото што министерката за надворешни работи Доника Гервала го испратила до Советот на Европа, се случи ненамерно „поради далечината“.

На 16 мај, Гервала, во писмо упатено до претседателот на Парламентарното собрание на Советот на Европа, Теодорос Русопулос, рече дека Владата на Косово подготвува нацрт-статут за Асоцијацијата, кој се обврза да го испрати до Уставниот Судот до крајот на мај. Но, Косово не успеа да биде вклучено во агендата за членство во Советот на Европа. Во текот на тој ден реагираше и Претседателството дека не било консултирано за писмото.

Во текот на денешниот ден (среда) Коњуфца изјави дека неинформирањето за претседателот е ненамерно бидејќи тој е во посета на Соединетите Американски Држави.

Но, Османи рече дека во модерното време има многу опции за комуникација како што е телефонот. Таа рече дека е изненадена од изјавата на Коњуфца.

„Не сум слушнал таква изјава. Би бил крајно изненаден доколку некој навистина каже такво нешто бидејќи сме во 2024 година каде телефоните функционираат многу добро без разлика во која временска зона сме и во исто време сите наши комуникации досега во овие три и пол години меѓуагенциска соработка во областа на надворешната политика биле токму преку телефон, бидејќи некој од институциите секогаш бил во странство. Мора да се каже дека ваквите фундаментални информации за ваков капитален процес целосно го сменија ставот што го одржувавме до тој ден. Дека прашањето за Асоцијацијата не може да се извади од севкупниот договор, дека не може да има еднострано спроведување на договорот само од Косово, туку мора да има паралелно спроведување, дека процесот на дијалог не може да се поврзе со процесот на членство во Совет на Европа“, изјави Османи за ЕкономијаОнлајн.

Со писмото на Гервала, претседателот рече дека паднала во вода заложбата на тројцата институционални лидери „да нема еднострано спроведување на договорот само од Косово“.

„Сите паднаа во вода со понудата што беше дадена тој ден затоа што таа понуда не беше ниту содржина, ниту процедурално продолжување на списокот заложби што тројцата лидери го потпишаа, затоа е уставна неопходност согласно со член 84 Владата да ја координира ваквата акција со шефот на надворешната политика, која според нашиот Устав отсекогаш била и останува институција на претседателството. И да кажам дека ова на било кој начин има врска со далечината за мене е нешто што не сакам да верувам дека некој го кажува затоа што нема врска со реалноста и покажува дека на некој начин се прави обид тој недостаток за координација за такво прашање капиталот треба да се остави како грешка на Претседателството, што за мене е точно и многу смешно бидејќи сите институции многу добро знаат дека претседателот на државата бил 24 часа од секој ден во неделата во комуникација со сите на теми од капитално значење, особено во областа на надворешната политика кои се во мандатот на претседателот. И ова е апсолутно за мене многу големо изненадување што тој што кажал такво нешто можел да биде некаква дезинформација што му била пренесена на претседателот на Собранието, бидејќи имаме одлична соработка со него како претседател на Собранието. Никогаш не се случува да не се координираме за важни теми, дури и кога сме во странство, имаме телефони, има безбедни начини на комуникација што ги поседуваме, а тоа е другото прашање“, продолжи Османи.

Османи постави прашање до Министерскиот совет и до Владата како некој во Германија дознал за писмото што се испраќа до КиЕ, а не било испратено, со образложение дека е во странство.

„Ако темата не била физички присутна на Косово, тогаш како е можно лице од граѓанското општество во Германија, кое исто така не било присутно на Косово, да го примило тоа писмо пред Претседателството на земјата, пред Парламентот на земјата, во фронт на граѓанското општество во Косово, пред народот на Косово и да го објави на Твитер, односно да информира човек кој воопшто не е во институциите, немало начин да се координира и заеднички да одлучува за таква тема, немало начин да се координира со претседателот. Оваа вистина е смешна“, рече Османи.

Претседателката Османи зборуваше и за напредокот на Косово во Парламентарното собрание на НАТО, што го нарекува големо достигнување на парламентарната дипломатија.

Османи рече дека на меѓународната сцена парламентарната дипломатија е една од најсилните алатки за отворање на вратите на Косово.

„Очигледно, тоа е многу важно достигнување за Република Косово, тоа е достигнување на нашата парламентарна дипломатија, тоа е сведоштво за работата што ја прават пратениците на сите политички партии за да се унапреди статусот на Косово во меѓународна арена. Парламентарната дипломатија отсекогаш била една од најсилните алатки за отворање на вратите дури и во случаи кога е многу тешко и мислам дека самиот резултат од пред неколку дена на ова гласање покажа дека Косово навистина има голема поддршка кај парламентарците. . Тоа беше само еден глас против. Тоа е чекор кој покажува дека, како што кажав јавно тој ден, НАТО е судбината на Косово. Да се ​​биде во НАТО значи да се биде безбеден и многу е важно да го унапредиме со други чекори, сега секако да се движиме кон членство во НАТО. Овде, Парламентарното собрание не е поврзано со процедуралниот аспект со членството во НАТО, како што Парламентарното собрание на Советот на Европа е поврзано со членството во Советот на Европа, но сепак е многу важна порака дека Косово има место во НАТО и ги исполнува критериумите за такво нешто“, изјави Османи.