KOHA.net

Арбери

Полицијата повторно кај Поштенската штедилница на север, за сефот кој претходно немал клуч

Поштенска штедилница

Фото: Косев

Десет дена по затворањето на шест единици на Поштенската штедилница на северот на Косово, полицијата во средата повторно влезе во канцелариите на едно од овие централи во Северна Митровица. Интервенцијата се однесува на сеф за кој немало клуч во прелиминарната акција, потврди заменик директорот на полицијата во северниот регион, Ветон Елшани.

Како што пишуваат локалните српски медиуми, покрај косовската полиција, присутни се и претставници на ЕУЛЕКС.
Акцијата се одвива без инциденти. 

Во првата 10-дневна акција, косовската полиција затвори шест единици на Поштенската штедилница на север, кои незаконски работат од повоениот период. Во нив се одземени околу 1.6 милиони евра. Преку Штедилницата платите, исплатите за социјални шеми и други бенефиции што Србија им ги дели на косовските Срби се делеле во динари.

Акцијата беше преземена неколку дена откако пропадна седмата средба во Брисел за изнаоѓање решение за динарот кај српската заедница. 

Според регулативата на ЦБК, која беше одобрена во февруари годинава, валутата во која може да се плаќа во готовина е само евра.

На акцијата реагираше и американскиот Стејт департмент, кој акцијата ја оквалификува како ескалација на тензиите. Дури и Европската унија изјави дека оваа акција поттикнува тензии.

Од Владата велат дека секое дејствие се заснова на законитост.