ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Адвокатот на Красниќи: Сведок рече дека се сеќава дека Ругова ја нарече ОВК како „српска игра“

Ејден Елис

Ајден Елис, бранител на Јакуп Красниќи во случајот против него и другите водачи на Ослободителната војска на Косово во Хашкиот процес, рече дека неодамна слушнале сведок како вели дека се сеќава оти претседателот Ибрахим Ругова во медиумите изјавил дека Ослободителната војска на Косово (ОВК) беше „српска игра“.

„Слушнавме еден сведок како рече дека се сеќава дека Ругова беше цитиран како рече дека ОВК е српска игра“, рече Елис.

Но, австрискиот дипломат Јан Кикерт, кој во среда го продолжува сведочењето во Хаг, изјавил дека не памети такво нешто, пренесува „Заклетва за правда“.

Адвокатот Елис, кој продолжува да го испрашува Кикерт, се фокусираше на летото 1998 година кога, како дел од странската дипломатија, сведокот правеше напори да контактира со претставниците на ОВК за да формира платформа на косовските Албанци кои ќе бидат вклучени во преговорите.

Елис рече дека имало изјави од членови на Демократската лига на Косово дека ОВК била „дел од српската армија“.

„Имаше изјава од ЛДК на некои членови на ЛДК кои рекоа дека ОВК не постои како дел или е дел од српската армија, можеби“, рече Елис.

После тоа сведокот изјави дека е можно да постојат такви зборови бидејќи албанското население се плашело да не го изгуби политичкиот монопол што го имала ЛДК.

„Не дека не постоеше затоа што не се сеќавам на ова, но како што се обидов да објаснам вчера, имаше некаква политичка игра, ако можам да кажам, и имаше еден вид пристап кој кај албанското население имаше страв да не се изгуби политичкиот монопол дека постои ЛДК и затоа може да кружат други зборови“, рече сведокот.

Пред тоа сведокот изјави дека некои од членовите на ЛДК го негирале постоењето на ОВК.
Некои од членовите на ЛДК го негираа постоењето на ОВК, тоа е точно“, рече сведокот.

Австрискиот дипломат рече дека од средината на 1998 година разбрал дека Јакуп Красниќи ја има функцијата портпарол на ОВК. Додека, пред да биде назначен, сведокот рече дека на оваа функција бил Бардил Махмути.

„Тоа беше Бардил Махмути, тој беше портпарол кој работеше во Женева, но сè уште не верувам дека некогаш се пријавил пред контакт групата“, рече сведокот.

Сведокот потврди дека Раме Буја и Јакуп Красниќи биле функционери на ЛДК пред да се приклучат на ОВК. Додека пак, на средбата што ја имал со обвинетиот, поранешниот австриски дипломат рекол дека е презимено претставен.

„Господинот Красниќи немаше прекар и само шпекулиравме колкав број би можел да има“, изјави Кикерт.

За време на неговото сведочење, Кикерт изјави дека со него договорл сега претседавачот на Алијансата за иднината на Косово, Рамуш Харадинај.

Рамуш Харадинај создаде партија по војната и ме контактираше и ми рече, не контактирајте само со господинот Тачи, и јас сум важна личност“, изјави сведокот Кикерт.

Сепак, сведокот рече дека на таа средба што ја имал со Красниќи и со другите припадници на ОВК, не верувал дека обвинетиот сега може да носи одлуки.

Во белешките што сведокот ги зел од средбата со Јакуп Красниќи и други, пишува дека некој му рекол „никогаш не прифаќај да се разговара за списокот на Милазим Красниќи“.
За ова сведокот изјави дека ОВК го негира фактот дека Милазим Красниќи бил шеф на албанската платформа на Косово, бидејќи важел за близок со Ругова.

„Да, ОВК преку нашите соговорници го негираше фактот дека Милазим Красниќи ќе биде лидер на оваа платформа во Косово бидејќи важеше за многу близок со Ругова“, рече тој.
Австрискиот дипломат додаде дека за ова зборувал Јакуп Красниќи, но не исклучувајќи други.
„Колку што се сеќавам, Јакуп Красниќит зборуваше за говорење. Тој беше портпарол. Не можам со процент да кажам кој зборувал и колкав процент на средбата, но Јакуп Красниќи беше еден од говорниците на оваа средба“, рече тој.

Специјализираното обвинителство на 30 септември 2022 година го поднесе потврденото дополнето обвинение против Хашим Тачи, Кадри Весел, Јакуп Красниќи и Реџеп Селим, кое се состои од десет точки, со кое се товарат за воени злосторства и злосторства против човештвото.  

Специјализираното обвинителство на 29 април 2022 година поднесе дополнето обвинение против Хашим Тачи, Кадри Весели, Реџеп Селим и Јакуп Красниќи, каде се тврди дека четворицата обвинети извршиле воени злосторства и во Гњилане, Будаково и Семетиште.

На 9 ноември 2020 година, Јакуп Красниќи и Хашим Тачи во своите први настапи се изјаснија за невини по обвиненијата против нив. Истото го изјави и Весели во својот настап на 10 ноември, како и Реџеп Селими на 11 ноември.

Обвинението против Хашим Тачи, Кадри Весели, Реџеп Селими и Јакуп Красниќи беше потврдено на 26 октомври 2020 година. /BetimipreDrejteşi