ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Нацрт извештај до Собранието на НАТО: Претставници на КФОР преговарале за повлекување на напаѓачите во Бањска

Терористите

Марк Ланкастер, известувач во Парламентарното собрание на НАТО, во нацрт-извештајот што денеска го презентираше на пролетната сесија на овој механизам во Софија, вклучи извештај во кој се вели дека претставниците на КФОР преговарале за повлекување на дел од група вооружени српски напаѓачи во Бањска.

Нацрт-извештајот „Западен Балкан: Нови безбедносни предизвици на прагот на НАТО“ вклучува и податоци од извештајот на Меѓународната кризна група (2 април), во кој се детализирани нападот кон крајот на септември 2023 година.

„По краткиот период на деескалација во текот на летото, во септември 2023 година, околу 30 вооружени мажи се судрија со полицијата во Бањска во северно Косово и се забарикадираа во српскиот православен манастир, што резултираше со опсада во која еден полицаец и тројца напаѓачи се убиени. Претставниците на КФОР преговараа за повлекување на остатокот од групата во околните планини, низ кои исчезнаа. Косовските власти веруваат дека потенцијално уште стотици борци се кријат во планините меѓу Бањска и границата со Србија и откриле голем арсенал оружје со капацитет да предизвика значителна штета и жртви - вклучително и противтенковски ракетни фрлачи, минофрлачи и гранати. противтенковски мини и 24 возила (едно оклопно)“, се вели во презентираниот нацрт-извештај.

Овој нацрт-извештај беше претставен на вториот ден од работата на Парламентарното собрание на НАТО, на чиј дневен ред е прашањето за унапредување на статусот на Косово од набљудувач во асоцијативна членка. 

Нормализацијата на односите меѓу Косово и Србија, безбедносните предизвици и заканата од конфликт се други прашања споменати во овој нацрт-извештај.
Во рамките на оваа седница, Косово очекува в понеделник да има успешно гласање за унапредување на статусот од набљудувач во придружна членка на Парламентарното собрание.

Лордот Марк Ланкастер, претставник од Обединетото Кралство, побара да се консултираат сојузниците во врска со статусот на Косово во овој механизам.

„Сојузниците треба да користат консултативни рамки за да го унапредат прашањето поврзано со статусот на Косово. Оние кои не го знаат статусот на Косово, можат да мислат на учеството на Косово во НАТО и на партнерството за мир“, рече Ланкастер.

Шефот на косовската делегација во Парламентарното собрание на НАТО, Дритон Хисени пред еден ден изрази очекување за успешно гласање за унапредување на статусот на Косово во овој механизам. 

Но, претседателката на Собранието на Србија, Ана Бернабиќ, започна кампања за да го спречи тоа, испраќајќи писмо до шефот на хрватската делегација, во кое нагласува дека унапредувањето на статусот на Косово ќе има негативни политички и безбедносни последици.

Парламентарното собрание на НАТО е институционално одвоено од НАТО, но служи како важна врска меѓу НАТО и парламентите на земјите-членки. Се состои од 281 делегат од сите 32 земји-членки на НАТО.

Покрај нив, во нејзините активности учествуваат и делегати од 9 асоцијативни земји, 4 асоцијативни медитерански земји, како и 8 парламентарни набљудувачки делегации.