ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Кусари-Лила е оптимист за членството во Советот на Европа во 2024 година: ЕУ треба да го промени пристапот кон дијалогот

Мимоза Кусари Лила

Фото: Дритон Пачарада

Европската унија мора да го промени пристапот кон дијалогот, изјави шефицата на пратеничката група на Движењето Ветевендосје, Мимоза Кусари-Лила, бидејќи досегашниот процес не донесе успех и неопходно е да има поинаков формат по изборите во ЕУ и со посредник млад Европеец. За вториот вели дека освен поранешниот словенечки претседател Борут Пахор има и други кандидати.

Таа е оптимист дека Косово ќе влезе во Советот на Европа до крајот на 2024 година, притоа додавајќи дека ќе се најде средно решение за да се продолжи со здружување на општините со српско мнозинство.

Шефот на пратениците на ЛВВ, во интервју за КосоваПрес, изјавува дека сегашниот пристап на ЕУ кон дијалогот ги обесхрабрува страните да бидат попродуктивни. Таа ги споменува ласкањата што, според неа, ЕУ и ги дава на Србија и покрај терористичкиот напад во Бањска и прекршувањето на бриселскиот договор.

„Неопходен е и пристапот и целите и форматот. Сметаме дека до сега, во начинот на кој дијалогот беше структуриран, во начинот на кој се комуницираше дијалогот, тој не донесе голем успех. Се виде дека неодговорноста на оние што ги прекршиле договорите не носи напредок во дијалогот. Напротив, ги обесхрабрува страните да бидат попродуктивни во дијалогот. Србија е протерана без мерки, без санкции, постојано ги крши точките од договорот, додека се врши притисок врз Косово... Не можам да дадам оценка, бидејќи не знам кои се другите имиња. Само поранешниот претседател Пахор, кој веќе ја презентираше својата подготвеност да биде посредник, беше уште погласен, беше поактивен во медиумите. Имаме информации дека има и други кандидати кои се заинтересирани или заинтересирани, но нивните имиња не се објавени во јавноста“, рече Кусари-Лила.

Говорејќи за неуспехот на членството на Косово во Советот на Европа, Кусари-Лила е оптимист дека тоа ќе се случи пред крајот на оваа година. Очекува рефлексија од земјите членки на Советот на Европа во однос на нивното барање за конкретни чекори за формирање на асоцијација на општини со српско мнозинство.

„Гледам дека тоа може да се случи најдоцна до крајот на 2024 година. Значи, оваа година повторно ќе биде година кога нашите напори за членство во Советот на Европа ќе бидат крунисани со успех... Се надевам дека ќе има сериозна рефлексија од земјите членки, но и од другиот аспект, Косово е свесно што се бара од него или што подоцна беше условено во Советот на министри и покрај тоа што никогаш не сме се повлекле од обврските наследени од претходните договори. Тие мора да бидат во согласност со Уставот на државата и правилното функционирање на државата“, изјавува таа.

Таа нагласува дека Владата не се согласува со предлог-статутот предложен од ЕУ, па затоа не пристапила до Уставниот суд. Кусари-Лила смета дека може да се најде решение, каде што статутот на здружението е автентичен документ на косовската страна, што, како што вели, ќе се направи во координација со меѓународните сојузници.

„Тој предлог-статут да се испрати до Уставниот суд треба да стане владина одлука. Нам ни беше јасно дека за да го добиеме печатот и логото на владата мора да има усогласеност. Владата мора да се согласи и со целокупниот материјал што е доставен. Владата не се согласи целосно со тој материјал и достави свои коментари кои не беа земени предвид. Затоа мора да имаме документ, кој го има не само печатот на владата, туку и сета поддршка... Јас сум повеќе од убеден дека ќе одиме со средно решение, бидејќи нема друг пат. Ја гледаме важноста на комуникацијата и односите со сите држави, вклучително и оние кои инсистираа нацрт-статутот на здружението да оди до Уставниот суд. Но, мислам дека на сите треба да им биде јасно дека првото се меѓународните обврски што ги има Косово, а второто, не можат да инсистираат на нешто што може да предизвика проблеми внатре во Косово. Затоа, верувам дека во овој временски процес, средно решение ќе биде кога ќе има нешто автентично од самото Косово. Секако, се разговара и со меѓународни партнери, но сопственоста мора да биде на Косово“, вели Кусари-Лила.

За затворањето на шест единици на Поштенската штедилница на Србија на север, таа вели дека тоа е направено поради степенот на суверенитет и легитимитет во тој дел, бидејќи изразува изненадување од меѓународната реакција во врска со прашањето за динарот. .

„Изненаден сум што акциите насочени кон воспоставување законитост на север се уште силно се спротивставуваат. Ова беше очекувано. Напорите на Владата на Косово повеќе од пет месеци за изнаоѓање решение за прашањето за помошта или социјалната помош што Србија ја дава за српските граѓани на Косово се континуирани. Имаше седум средби во Брисел, континуирано залагање, предлози, алтернативи кои не се прифатени од српската страна... Дека меѓународната заедница во некој облик испраќа протестна нота до Владата на Косово кога има заложба за воспоставување законитост, ова е малку чудно. Ова беше процес за кој требаше време и посветеност да се реши...Не верувам дека меѓународниот фактор помина целосно неинформиран. Можеби одобрението не е добиено, но исто како да не се добие одобрение за полициска акција никаде на друго место во Косово, за да се воспостави ред и ред, или да се запре било каква незаконска активност“, нагласува Кусари-Лила.

Според неа, би било парадоксално поради проширувањето на легитимитетот на северот, да има продолжување на казнените мерки против Косово.

„Би било парадоксално една активност на државата за ред и мир, за прекин на незаконски активности на сопствена територија, да биде придружена со продолжување на мерките. Во меѓувреме, активностите насочени кон дестабилизација на регионот не добиваат поостри критики дури и во реторичка смисла. Да, терористичкиот напад на Косово и убиството на нашиот херој беше осуден, но немаше никакви последици за Србија“, заклучува таа. /КП