KOHA.net

Арбери

25 години по бегството од Косово, семејството Раковица се враќа во Нов Зеланд

Семејството Раковица

Бурим Раковица, неговата сопруга и ќерката Маригона

Семејството Раковица размислуваше за горкото минато и сигурната сегашност, 25 години по бегството од Косово во Нов Зеланд.

Бурим Раковица, неговата бремена сопруга и нивните шест ќерки го напуштија Косово во Окленд во 1999 година.

Изворот станал емотивен додека се сеќава на постојаниот страв од секојдневниот живот во неговата татковина за време на војната.

„Моравме да се криеме. Секој ден не палевме светла“, му признава главата на семејството. 1Вести.

„Тие [српските сили] ни го уништија автомобилот само за да видат дали ги сокривме работите во различни области“, вели ќерката на Бурим, Маригона Раковица, бришејќи ги солзите.

„Погледнавме надвор... низ целата наша куќа имаше пукотници“, низ солзи признава таа.

Семејството Раковица денеска се придружи на албанската заедница во Нов Зеланд за да засади дрвца во Центарот за преселување на бегалци.

„25 години минуваат толку брзо бидејќи животот е толку убав, толку добар. Благодарение на владата. Тие ни даваат можности да ги воспитуваме нашите деца. Горди сме што сме тука и им благодариме на народот на Нов Зеланд“, ја завршува приказната Бурим Раковица.