ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Бајрами: Предлог-статутот за Здружението прифатен од Курти значи разнебитување на државата

Пратеничката на Демократската лига на Косово, Хикмете Бајрами

Пратеничката на Демократската лига на Косово, Хикмете Бајрами

Пратеничката на Демократската лига на Косово, Хикмете Бајрами, изјави дека предлог-статутот на Заедницата на општините со српско мнозинство што премиерот Албин Курти го прифатил значи рушење на државата Косово. 

Во средата во „Интерактив“ на КТВ, Бајрами изјави дека Демократската лига на Косово нема да го прифати овој предлог-статут на Здружението преку кој би се спроведувала автономијата на Косово. 

„Би сакале дијалогот да продолжи според платформата која беше договорена од посредниците во Владата Хоти и прифатена и од Србија. Нема да спроведеме автономија затоа што нацрт-статутот на Здружението што господинот Курти го прифати значи рушење на државата Косово. ЛДК се обврзува пред меѓународната заедница дека ќе ги спроведе ветувањата според Уставот на Република Косово. Неопходно е да се врати веродостојноста и кредибилитетот на институциите на Република Косово“, рече таа.

Според Бајрами, премиерот Курти де факто се предал, но тоа мора да го направи и де јуре. 

„Она на што бараме и инсистираме е тој да преземе одговорност. Не сакаме да го ослободиме и амнестираме. „Господин Курти веќе долго време сфати дека градите не се туркаат со градите“, рече таа. 

Таа понатаму рече дека претставниците на ЛДК не се среќаваат со Курти бидејќи „не сакаат да бидат инструментализирани“. 

„Кога станува збор за прашањата за националната безбедност, можеме дури и да се сретнеме со господинот Курти, но не можеме да вечераме за забава, да се користиме и да се договориме со господинот Курти за да може да го одреди датумот на изборите. рече тој заменик на ЛДК.

Зборувајќи за договорот на Косово со Кралството Данска за сместување дански затвореници во затворот во Гњилане, таа рече дека е против овој договор бидејќи не сака Косово да стане паркинг за сместување затвореници.  

„Косово да не стане паркинг, место каде што сместуваме затвореници. Постои ризик од кршење на човековите права. Не сакам нашите згради да се издаваат на затвореници. Имаме многу работа за да ги рехабилитираме нашите затвореници. Не сакам Косово да стане дестинација за затвори“, рече таа.