ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

ААК ја обвинува Владата дека не работи на олеснување на гласањето од дијаспората

Бесник Тахири - Време Кадријај

Фото: Дритон Пачарада

Алијансата за иднината на Косово ја обвини Владата на Курти дека не работи на олеснување на процесот на гласање од дијаспората, како што е предвидено со Законот за општи избори. Шефот на пратеничката група на ААК, Бесник Тахири, на прес-конференција во средата, ситуацијата во овој поглед ја оцени како „скандал“.

Според него, Владата не презела акција за да и овозможи на дијаспората да гласа преку поштенските сандачиња во амбасадите. Тој рече дека наместо 50 центи за глас, дијаспората треба да плати 70-80 евра.

„Гласањето во странство за нашите браќа и сестри од дијаспората продолжува да се манипулира со што се оневозможува имплементацијата на Законот за општи избори кој стапи на сила во јули минатата година. Поминаа 9 месеци откако овој закон стапи во сила и не е преземено ништо за да им се овозможи на нашите браќа и сестри да гласаат според овој закон. Досега нема информации, меѓудржавен договор за да им се овозможи на граѓаните на Косово да гласаат во Амбасадата, како што стои во законот. Новиот закон бара создавање поштенско сандаче каде што дијаспората ќе може да гласа и потоа овие гласови, кои би се платиле со 50 центи, да одат во таа кутија што би била спакувана од Амбасадата и управувана од ЦИК за гласајте да дојдете на Косово“, рече Тахири.

Според него, за ААК ова „е криминал“.

Тој рече дека премиерот Албин Курти „разбрал дека дијаспората разбрала дека е измамен и знае дека гласањето и поддршката од граѓаните повеќе не се за него“.

Во меѓувреме, пратеникот на ААК, Тиме Кадријај, рече дека „загрижувачки е бидејќи Курти го доби народниот глас и над 90 илјади гласови од дијаспората“.

„Поминаа три години владеење, а законот за дијаспора се уште го имаме секоја година на законодавна агенда. И секоја година не се однесува. Не знам што ветува г. Курти ќе ги измами граѓаните кои придонесоа за сите процеси“, рече таа.

Тахири рече и дека ААК не поддржува распуштање на Собранието, туку бара разрешување или оставка на премиерот Албин Курти.

„Алијансата не го прави ова затоа што е тактика да се оди кон средината на јули, кога мисли дека ја има дијаспората овде и кога мисли дека бега од одговорностите за неуспехот што го направи“, рече тој.