ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Рама: Од 1 јануари ќе има нови автобуси и линии

Напредокот Рама

Градоначалникот на Приштина, Запарим Рама, најави дека од 1 јануари 2025 година ќе има нови автобуси и линии во главниот град. Но, тој не го покажа нивниот број.

Рама рече дека реформата на јавниот транспортен систем започна во средата.

„Денеска почнавме со реформа на јавниот транспортен систем. Оваа реформа ќе донесе:  Нов автобуски возен парк од 1 јануари 2025 година, повеќе автобуски линии според потребите на граѓаните, покриеност на повеќе линии со јавен превоз, еден билет за сите линии во главниот град, односно интегрирани системи за наплата на билети и дигитални билети“, напиша тој на Фејсбук.

Според Рама, реформата на јавниот превоз е направена во координација со приватните оператори на автобуските линии, Европската банка за развој и обнова, претставници на банките во Косово и други.

Оваа реформа ќе опфати гаранција за заеми за купување приватни автобуси, а со тоа и обезбедување нови линии за овие приватни оператори“, напиша понатаму Рама.