ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Курти: Затворениците од Дубрава, доказ за вистината на Косово

Албин Курти, Дубрава

Премиерот Албин Курти изјави дека сите затвореници во Дубрава биле и се доказ за вистината на Косово, за време на почестите што ги направи на 25-годишнината од масакрот на Дубрава од страна на српските сили.

Според Курти, од 19 до 24 мај 1999 година биле убиени или масакрирани 116 затвореници, а еден исчезнал, од вкупно 980 кои биле собрани во затворот Дубрава.

„Од нив, 771 го преживеа овој масакр,  додека 185 се повредени  од српските сили“, рече Курти.

Имињата на убиените во споменикот во Дубрава, според Курти, се вистината и најмоќното обвинување за масакрот во Дубрава.

„Секој од албанските затвореници кои беа во затворот Дубрава во тие денови од мај 1999 година, е сведок на историјата и сведок на вистината за Косово. Имињата испишани на споменикот на 116 загинати во овој масакр,  се вистината и најмоќното обвинување за масакрот на Дубрава“, додаде тој.

Премиерот истакна дека исчезнатото лице во овој масакр, кој е политичар и политички идеолог на националното прашање Укшин Хоти, „е напишаната и проживеана вистина за политичката судбина на Албанците под Србија. Тоа е вистината за илјадниците насилно исчезнати од Србија, од кои 1597 се уште се водат за исчезнати“.

„Нашата земја, Република Косово, ќе најде начини и средства да докажува повторно и повторно, како денес, како и минатата година, како  направивме во текот на овие 25 години, да ја делиме правдата и за толку важната вистина на историјата, на жртвите и  издржливоста на нашиот народ“, рече Курти.

Меѓу другото, ги спомена и трите генерации во кои спаѓаат политичките затвореници во текот на три децении, во текот на 50-тите, 60-тите и 70-тите години; втората генерација, наречена и генерација ’81, во која беа вклучени политички затвореници по студентските демонстрации  од 1981 година, како и третата генерација од 90-тите, вклучувајќи ги и воените затвореници.

„Јас сум дел од ова, бидејќи заедно со многумина од вас кои сте денес овде и со многу други, бев уапсен, затворен и држен како воен заложник, додека во Ниш ми се судеше во политички процес од страна на власта. на режимскиот криминалец на Србија“, изјави Курти.