ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Османи на средба со Шунјогун разговарал за потребата од укинување на мерките против Косово

Вјоса Османи со Томас Шунјогун

Претседателката на Косово, Вјоса Османи, во вторник оствари средба со шефот на Канцеларијата на Европската унија во Косово, Томас Шунјог и со уште неколку амбасадори на европските земји. 

Како што соопшти Претседателството, на средбата, меѓу другото, се разговарало и за мерките на ЕУ кон Косово. 

„Претседателот Османи истакна дека Косово продолжува да биде целосно усогласено со политиките на ЕУ во областа на безбедноста и надворешната политика, вклучително и одобрувањето на санкции против Русија, како и кон други држави или групи кои ја загрозуваат глобалната безбедност и мир. Потоа, претседателот Османи разговарал и за потребата од отстранување на мерките против Косово, кои најмногу влијаат на благосостојбата на граѓаните на Косово, без разлика, нагласувајќи дека Косово веќе ги исполнило сите услови. На средбата присутните амбасадори го информираа претседателот и за подготовките што се прават за мировниот самит за Украина што ќе се одржи во Швајцарија“, соопштија од Претседателството.