ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Мухаџири: Косово може да направи се на север, но цената ја плаќа во Брисел и Вашингтон

Артан Мухаџири, политички аналитичар

Артан Мухаџири, политички аналитичар, рече дека сите мерки на северот на Косово треба да се преземат во координација со меѓународната заедница, во спротивно тоа ќе има контраефект.

Тој во „Интерактив“ нагласи дека без интеграција на Србите на север не може да се направи долгорочно решение.

„Косово може да направи се на север, но ја плаќа големата политичка цена во Брисел и Вашингтон. Може да има одредена краткорочна добивка за долгорочна штета. Последиците може да бидат во заострувањето на јазикот на сојузниците кон Косово“, рече тој.

Мухаџири рече дека премиерот Албин Курти ги прекинал односите со Европската унија, а речиси ги замрзнал односите со САД.  

„Никогаш не сме имале полоши политички односи“, нагласи тој.

Според него, четирите северни општини треба да имаат српски градоначалници бидејќи албанските градоначалници немаат легитимитет.

„Не можете да им наметнете на претседателите и да им кажете дека ова е новата реалност... Косово не може да влијае на Белград, но Брисел и Вашингтон можат, и за ова Косово мора да има одлични односи со нив“.

Мухаџири покажа и како партиите можат да излезат од нови избори. Тој рече дека и покрај промената, сепак ВВ ќе добие повеќе гласови. Опозицијата, како што рече, сè уште не покажала ништо што целосно би поништило резултат близок до тој од изборите во 2021 година.

„Разликата од 14 февруари 2021 година беше многу голема. Има ерозија на гласови но не е огромна. Не можам да изгубам 50% од гласовите на централно ниво за толку кратко време. Курти има значајно јадро на милитанти, на пр  има и луѓе кои беа против други партии. Не може да биде 50%, може да биде 30%. 20% може да ја вклучи дијаспората, а 10% кои имаат преференции. 30 проценти се сигурни. Но, другото зависи многу од опозицијата“, рече тој.