ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Над 16.5 милиони евра се потрошени за изборни процеси во последните пет години

Одржување на пар предвремени избори најавија власта и опозицијата. Додека се водат дискусии за нивното одржување, се очекува тие да бидат трети по ред предвремени избори одржани во Косово од крајот на 2019 година. И додека трошоците за организирање на сите процеси во последните пет години ја надминуваат сумата од 16.5 милиони евра, незавршувањето на целиот мандат се смета за штетно

Над 16.5 милиони евра се потрошени за изборите во буџетот на Косово за помалку од пет години.

Од октомври 2019 година, на северот се организирани два пара предвремени општи избори, еден пар локални избори и два вонредни гласачки процеси.

Од сите овие избори што се одржаа, само локалните од 2021 година беа регуларни.

Останатите се одржаа главно поради оставка и разрешување на премиерот, сè до северот по оставката на градоначалниците на општините, а годинава за прв пат се гласаше и за нивно разрешување.

За изборите за Собрание (октомври 2019 година) потрошени се 5.176.295 евра, за изборите за Собранието (февруари 2021 година) потрошени се 4.469.764 евра, за локалните избори (октомври 2021 година) за локалните избори се потрошени 6.467.352 евра на север, (Април 2023) потрошени се 141.938 евра и за гласање за разрешување на градоначалниците на север (април 2024)  252 илјади евра. Вкупно: 16 милиони 507 илјади 349 евра.

Според Централната изборна комисија, во овие податоци не се конечни само оние од гласачкиот процес развиен пред еден месец.

„За организирање на процесот на гласање за или против смена на градоначалниците од функциите во општините Лепосавиќ, Зубин Поток, Звечан и Северна Митровица, планираниот буџет беше во износ од 252 илјади евра. Сè уште го немаме крајниот трошок, бидејќи моментално сме во фаза на исполнување на обврските, односно исплатите на ангажираните кадри и други“, изјави портпаролот на ЦИК, Валмир Елези.

Во граѓанското општество, одржувањето на предвремени избори се смета за штетно за демократијата и општеството во Косово.

Според Виона Буњак, истражувач во Движењето ФОЛ, причината за честите избори е што остануваат половина од процесите и проектите што ги иницира секоја извршна и законодавна власт.

Таа рече дека на политичките партии им недостасува волја за регуларни избори.

„Гледаме капитални проекти кои сè уште не се завршени во овој рок и нормално ова не е нешто добро што граѓаните треба да го видат, бидејќи треба да се почека до крајот на цел мандат и потоа да се задржи изборот. Тоа нормално предизвикува буџетски импликации и нормално за организирање избори е потребно време, а граѓаните веќе треба да се научат дека изборите треба да се одржат како што е дефинирано во Уставот“, рече Буњаку.

На осум месеци од крајот на четиригодишниот мандат на актуелното раководство, власта и опозицијата се договорија за одржување предвремени избори.

Движењето Ветевендосје и Демократската партија на Косово се договорија и за формата на водење на земјата до избори, преку распуштање на Собранието.