ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

ОН предупредуваат на дополнителни „злосторства“ во Бурма

шефот на агенцијата на ОН, Волкер Турк

Агенцијата за човекови права на Обединетите нации соопшти дека е „длабоко вознемирена“ од враќањето на насилството во регионот Ракине во Бурма [државата позната и како Бурма] и предупреди на дополнителни „злосторства“.

Борбите се проширија во Ракин откако армијата на Аракан ги нападна безбедносните сили во ноември, завршувајќи го прекинот на огнот што беше во сила од воениот удар во 2021 година.

„Длабоко сум вознемирен од извештаите за враќање на насилството и уништување имот во регионот Ракин, на северот на Бурма, што резултираше со раселување на десетици илјади цивили, главно Рохинџи“, рече шефот на Агенцијата на ОН, Фолкер Турк, преку соопштение.

Тирк рече дека Обединетите нации имаат за цел да соберат информации за „сериозни прекршувања“.

„Со високи тензии меѓу заедниците, етничките жители на Ракин и Рохинџи, кои постојано се поттикнуваат од армијата, ова е критичен период, бидејќи ризикот од дополнителни злосторства е акутен.

Армијата на Аракан е една од многуте вооружени етнички групи во пограничните региони на Бурма кои се борат против војската од независноста од Британија во 1948 година за автономија и контрола на природните ресурси.

Армијата на Аракан тврди дека се бори за поголема автономија на етничкото население во регионот Ракин.

Борбите се проширија во 15 од 17 населени места од ноември минатата година, а оттогаш стотици луѓе беа убиени, а околу 300.000 беа повредени.

Турк го повика соседниот Бангладеш да ја зголеми заштитата за „ранливите луѓе на кои им е потребна безбедност“.

Судирите меѓу армијата на Аракан и државната армија во 2019 година резултираа со раселување на околу 200.000 луѓе.

Во тој регион, државната армија започна акција против малцинството Рохинџа, а сега судот на Обединетите нации води случај под сомнение за геноцид во тој период. /REL