ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Американскиот потсекретар: Здружението е суштински чекор кон евроатлантскиот пат за Косово

Елизабет Ален - американски потсекретар за јавна дипломатија

Фото: Дритон Пачарада

Американската потсекретарка за јавна дипломатија Елизабет Ален на заедничката конференција за медиуми во Приштина со претседателката на Косово, Вјоса Османи, го спомена и Заедницата на општини со српско мнозинство. Таа рече дека Здружението е суштински чекор кон евроатлантскиот пат на Косово и дека за тоа разговарала со претседателот Османи. 

„Со претседателот утрово имаа продуктивна дискусија за дезинформации, политиканство, поддршка на граѓанското општество и мултилатерален ангажман. Разговаравме и за критичното прашање за европскиот и евроатлантскиот пат на Косово. Повторив дека најдобро можеме да го поддржиме патувањето на Косово кон европските и евроатлантските институции кога имаме блиска соработка и координација. Знам дека ова е многу важно прашање за вас, претседателе Османи. Разговаравме за суштинскиот чекор кон евроатлантскиот пат на Косово - напредното движење на Косово за Заедницата на општините со српско мнозинство“, рече Ален. 

Ален рече дека меморандумот потпишан меѓу САД и Косово за борба против манипулацијата со информации од странски земји е показател за посветеноста на САД и Косово да развијат заеднички пристап за подобро разбирање на дезинформациите кои потекнуваат од странство и за изградба на консултативни механизми за спротивставување на оваа закана. 

„Го препознаваме фактот дека авторитарните влади манипулираат со информации и шират дезинформации за да влијаат на луѓето ширум светот, предизвикувајќи хаос и поделеност, за да ја намалат довербата во институциите, особено во демократските институции. „Како што го имаме НАТО за да обезбедиме безбедност и одбрана, ќе се потпреме на овој договор за да се спротивставиме на странските дезинформации и малигните влијанија“, рече Ален. 

Ален со овој договор ја спореди интероперабилноста на безбедносните сили како оние на НАТО со напорите за поголема интеракција и соработка на полето на борбата против дезинформациите.