KOHA.net

Арбери

Бајрами: Курти да поднесе оставка, не му правиме услуга со распуштање на Собранието

Хикмете Бајрами (фотографија на Фејсбук)

Пратеничката на Демократската лига на Косово (ЛДК), Хикмете Бајрами, жестоко ја критикуваше владата на Курти за лошо владеење во економијата и другите сектори, за што вели дека премиерот треба да поднесе оставка.

Бајрами, во интервју за КосоваПрес, напоменува дека за време на владеењето на владата на Курти „економијата е деградирана:. Таа ја обвинува владејачката партија за недостигот на странски директни инвестиции.
Како други неуспеси Бајрами ги споменува зголемувањето на инфлацијата, масовното бегство на граѓаните од земјава, санкциите од ЕУ и други.

Бајрами во интервјуто зборува и за прашањето за предвремени избори, за што изразува убедување дека ЛДК ќе биде на прво место во овој изборен процес.

„Списокот на неуспеси е многу долг, владата на Курти и господинот Курти со неговата мнозинска влада не успеа да исполни ниту едно од ветувањата врз основа на кои дојде во владата. Имавме галопирачка инфлација додека немавме индексирање на платите и пензиите, не зборувам за индексирање во согласност со стапката на инфлација Капиталните инвестиции беа пониски од кога било во последните 10 години директни инвестиции Сите инвестиции се во недвижен имот и ништо друго, ниту еден од автопатите кои се пронајдени на половина не е изграден, а не сме виделе ниту инфраструктурен проект кој би бил знак, наследство. на оваа влада“, вели Бајрами.

Бајрами смета дека најголема загуба за економијата на државата е бегството на работничката класа. Таа ги спомена и казнените мерки на Европската Унија.

„Повеќе од една година сме под казнени мерки на Европската Унија. Има над 300 милиони евра проекти финансирани со ИПА фондови, со средства од СБ-ЕДИФ, со билатерални донаторски фондови кои не се реализираат. Тоа се главно проекти кои се во животната средина, имаат врска со водата за пиење, со рециклирањето на отпадните води и исто така со рециклирањето на отпадот... Најголемата загуба за економијата на државата е бегството на граѓаните, бегството на работничката класа“ , вели Бајрами.

Набројувајќи дел од неуспесите според неа на актуелната влада, Бајрами бара оставка од премиерот Курти. Таа вели дека се подготвени за избори, притоа изразувајќи убедување дека тие први ќе излезат.

„Ние сме апсолутно подготвени за нови избори, верувам дека ниту една политичка партија не е поподготвена од Демократската лига на Косово. Затоа што поминаа 6 месеци откако ја одржавме конвенцијата и ја започнавме програмата „Новиот пат“, за секој сектор што го знаеме. што точно ќе правиме во првата недела, првиот месец, првата и последната година, но она што го бараме е господинот Курти да се предаде и да покаже дека потфрлил на секое поле и затоа одиме на избори. Не сакаме тој всушност да оди на избори затоа што тоа го бара опозицијата, но изборите се резултат на тоа што господинот Курти веќе го направи тоа. Ние сме многу убедени дека ќе победиме и ќе бидеме први партија“, вели Бајрами.

Косовскиот премиер Албин Курти пред неколку дена испрати покана за средба до лидерите на опозициските партии, но освен Демократската партија на Косово, ниту една од другите партии не одговори на оваа покана. Од ЛДК велат дека ваква покана не е потребна./КСП