KOHA.net

Арбери

Косово и САД со договор против манипулација со информации од странски држави

Вјоса Османи - Елизабет Ален

Фото: Дритон Пачарада

Претседателката на Косово, Вјоса Османи, изјави дека е среќна што во име на Република Косово потпишала меморандум за разбирање со американската потсекретарка за јавна дипломатија, Елизабет Ален, за да ги здружат силите против манипулацијата со информациите. од странски земји. 

„Соочени со невидени глобални предизвици, кампањите за дезинформација претставуваат голема закана за стабилноста и националната безбедност на Косово, но и на Западен Балкан во целина. Овие кампањи имаат за цел да сеат страв, да манипулираат со јавното мислење и да ја поткопаат довербата во демократските институции. Но, пред се сакаат да ја нарушат демократијата и демократските вредности кои се темелите на нашите држави“, рече Османи на заедничката прес-конференција со потсекретарот Ален. 

Османи рече дека Косово не е поштедено од дезинформации и сајбер напади и дека тие се интензивираат како резултат на влијанието на Русија во регионот преку Србија. 

„Договорот потпишан денеска има за цел да се бори против ова. Тоа не е само уште еден договор, туку е пресвртница, зајакнување на нашата соработка во борбата против манипулациите со информации“, рече Османи. „САД се наш главен сојузник и нашето партнерство со САД е егзистенцијално за секој успех на Косово“.


Потсекретарот Ален рече дека со Османи разговарала за многу прашања, меѓу кои и за Заедницата на општини со српско мнозинство. 
Таа рече дека САД го поддржуваат евроатлантското патување на Косово.
Ален рече дека „дезинформацијата е растечки проблем и билатералниот пристап кон неа може да помогне во борбата против неа“.

 

 


Почнува средбата на Османи со американскиот потсекретар Ален

Почна средбата меѓу претседателката на Косово, Вјоса Османи, и потсекретарот за јавна дипломатија на САД, Елизабет Ален. 

Се очекува да биде потпишан договор за разбирање меѓу Владата на САД и онаа на Косово против манипулацијата со информации од странски држави. 

Ален од 10:30 часот ќе има средба со премиерот на Косово, Албин Курти.