ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

25 години од масакрот во затворот Дубрава

Затвор Дубравес

Пред 25 години, еден од најголемите масакри на Косово врз Албанците беше извршен во затворот Дубрава од страна на режимот на Слободан Милошевиќ.

Масакрот во затворот Дубрава се случи од 19 до 24 мај 1999 година и таму беа убиени 160 албански затвореници, а повеќе од 300 други беа повредени.

Во затворот Дубрава е поставена спомен плоча со имињата на загинатите во овој масакр, кој се смета за еден од најголемите масакри на српскиот режим врз Албанците. За овој масакр се уште никој не е казнет./КСП