ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Започна „Пилотирање на проектот за реформи во социјалната помош“, Курти вели дека ја отстранува дискриминацијата

Албин Курти

Премиерот Албин Курти и министерот за финансии, труд и трансфери, Хекуран Мурати, во саботата учествуваа на промоцијата на „Пилотинг-проектот за реформа на социјалната помош“ на Косово, каде шефот на Владата изјави дека со овој проект таму нема да има повеќе дискриминација.

Курти при презентацијата ги спомена „добрите дела“ на Владата за помош на одредени категории.

„Уште во септември 2021 година помогнавме со додатоци за мајки и деца. Досега имаме над 400 илјади деца кои имаат корист од овие шеми. Одвоивме над 100 милиони евра за поддршка на пензионери и други социјални шеми. Како Влада не застанавме туку продолживме со помош во повеќе сектори. Нашиот фокус беше на темелно реформирање на системите на политики кои беа лошо дизајнирани. Дизајнот на сегашната социјална шема е дискриминаторски бидејќи во моментот кога детето во семејство ќе наполни 5 години, помошта се прекинува“, рече Курти, пренесува Економија онлајн.

Министерот Мурати најави дека овој пилот е достапен и во „Е-Косова“.

„Лицата кои можеби се самохрани родители и имаат деца под 18 години, лицата со попреченост, оние кои се грижат за лицата со попреченост, ќе бидат третирани како луѓе кои бараат работа. Овој пилот е отворен и е во „Е-Косова“ и во центрите за пополнување и членовите на семејството мора да ја пополнат апликацијата“, рече тој.