KOHA.net

Арбери

Во Албанија имаше протест за 1 мај

Протест на 1 мај

Фото: Еуроњуз

Граѓани од различни професии протестираа пред кабинетот на премиерот во Албанија за 1 мај, Меѓународниот ден на работниците.

Тие побараа повисоки плати, подобри услови за работа и спроведување на законите. 

Држејќи го транспарентот „Достоинство за работниците“, на протестот присутни беа работници од различни сектори, претставници на различни групи и организации за заштита на работниците.

Претходно, Конфедерацијата на синдикати на Албанија протестираше против заминувањето на младите од Албанија. Со транспаренти во рацете и куфери како симбол на заминување, демонстрантите тргнаа кон Ринас, местото од кое заминуваат многу млади за да си обезбедат егзистенција надвор од Албанија.