ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Незири: Курти немаше ефект во Северна Македонија, малку Албанци излегоа на избори

Политичкиот аналитичар во Северна Македонија, Џелал Незири, рече дека премиерот Албин Курти немал никакво влијание врз изборните резултати на албанските партии во Северна Македонија, додавајќи дека тој не може „да ја постигне целта на Албанците“.

Според Незири, Курти е популарен политичар, но кога се во прашање изборите „гласачите размислуваат малку поинаку“.

 „Интервенцијата на Курти не го даде вистинскиот ефект. Друга работа е што и Македонија има мултиетнички состав, различен политички систем од Косово. Живееме во две земји кои можеби се исти, но не се поврзани со исти системи. Овие интервенции можеби имаа спротивен ефект. Вклучувањето на Курт не го создаде очекуваниот резултат. Популарно е и тоа, но кога се работи за гласање, гласачите размислуваат малку поинаку. Не го земаат предвид култот кон политичарот, туку одлучуваат кога ги земаат предвид и околностите“, изјави Незири во Интерактив на КТВ.

Тој додаде дека ова е слаб изборен резултат за албанските партии во Северна Македонија, притоа нагласувајќи дека е првпат „Албанците да излезат во толку мал број на изборите“.

Очекувавме рекордни одгласи на Албанците да одат на избори, но тоа беше слаб одек. Ова се должи на миграцијата на Албанците во странство поради олеснувањето на вадењето визи...Бидејќи се во странство, не можеше да дојдат во татковината да гласаат. Ако ги погледнеме гласовите во дијаспората, ќе се види дека се добиени многу малку едноцифрени гласови“, рече Незири.

Според него, албанските политички субјекти не успеале да го охрабрат „ниту заспаниот гласач“ да учествува во овој демократски процес.

Незири рече дека се очекува ВМРО на овие избори да добие 50 пратеници, а на коалицијата ВЛЕН и се потребни 10 пратеници, сметајќи дека „нема да има проблем да се создаде владина коалиција“.

„Уставот не предвидува првата албанска партија да учествува во владата. Тој што го има политичкиот легитимитет на Албанците со пратеници треба да биде тој што ги претставува Албанците во Владата. За оваа опција ќе се разговара, но ВЛЕН и Фронти не се составени само од албански партии и не можат да бараат целосен легитимитет“, додаде тој.