ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Абдиксику: Курти и неговиот владин апарат ги поделија Албанците во Северна Македонија

Лумир Абдиџику, ЛДК

Претседателот на Демократската лига на Косово, Лумир Абдиџику, изјави дека доколку Албанците беа обединети, со еден кандидат, на претседателските избори во Северна Македонија, сега ќе беа во вториот круг.

„Тоа би бил историски резултат. Но, Албанците беа поделени“, напиша тој на Фејсбук, обвинувајќи го премиерот на Косово дека има улога во поделбата на Албанците таму.

Абдиџику напиша дека Косово треба да се врати на сеалбанската обединувачка политика и дека „ова треба да биде нашата нормална улога“. Тој изјави дека институциите во земјава ги поделија Албанците во Македонија.

„Во оваа поделба, популистичкиот премиер на Косово и целиот негов владин апарат стана активен актер. Од кабинетот на премиерот, Косово, институциите на Републиката наместо да се обединат, го направија тоа што добро знаат - дели и раздели! Водеа кампања, правеа пропаганда, оцрнија еден кандидат, но на крајот заврши со катастрофален резултат“, рече понатаму.

Абдиџик испрати порака и до оние кои ја поддржаа коалицијата на албанските партии која загуби од кандидатот на ДУИ, Бујар Османи. Тој рече дека „губитниците“ треба да ги погледнат своите претставници „кои се претворија во популистички инструменти на една поларизирачка партија која освен терор и судири - ништо друго не знам“.

„Да помагаме, а не да делиме. Закрепнувањето на судирите со Албанците во Македонија, Албанија и долината ќе го направиме со целосна грижа и посветеност!“ Абдиџику заврши.