ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Вештачење во корист на обвинетите за манипулација со гласови

Вештачењето на косовската агенција за форензика го отфрли тврдењето на обвинителството дека на две фотографии се гледа поранешниот пратеник на ЛДК Шкумбин Гаши и обвинетиот Силе Балај како пополнуваат гласачки ливчиња за дијаспората. На седницата одржана во средата, вештачење повикано од судот нагласи дека фотографиите не се направени во текот на годината кога се одржаа изборите.

Фотографиите на кои според обвинителството се гледаат поранешниот заменик Шкумбин Гаши и обвинетиот Силе Балај како пополнуваат гласачки ливчиња не припаѓаат на времето на изборите, констатира извештај од вештачењето на косовската агенција за форензика. .

Кога случајот беше блиску до финале, Основниот суд во Приштина повторно го отвори судскиот процес против двајцата обвинети за злоупотреба на 72 гласа на граѓани од дијаспората. Ова го направи затоа што одбраната побара вештачење на фотографиите кои обвинителството ги презентираше како доказ.
Обвинувањата се поврзани со изборите во 2021 година, а експертот од областа на информатичката технологија Бетим Шала рече дека фотографиите не се направени таа година.

„Откривме дека првата фото-слика... е направена со телефонска камера. Телефонот тип „Samsung“, додека датумот на снимање е на 23 февруари 2020 година во 17:49 и 19 секунди, додека втората фотографија е направена со камера или тип на телефон „Samsung“ на 23 февруари 2020 година во 17 часот: 49 и 33 секунди“, рече експертот Шала.

Вештакот Шала му одговори на судијата на случајот Муса Конџели и рече дека датумот на фотографирање е пронајден преку форензичка опрема и дека тоа е датумот кога е направена, а не кога е префрлен од телефонот „Самсунг“ на „Ајфонот“.

Одбраната побара обвинителството да се повлече од обвинението по обелоденувањето на наодите на вештачењето. Обвинителството побара судот да разјасни дали главниот преглед ќе биде целосно отворен или само ќе се слуша исказот на сведокот на Централната изборна комисија. 
Претседателот на судот Муса Конџели рече дека се очекува судењето да продолжи и надвор од овие сведоштва.

„Може да се случи да се појават нови предлози, тогаш повторно ќе ги прашаме партиите дали сакаат да се изјаснат по сослушувањето на овие двајца сведоци и ќе дојдеме до последниот збор - ако останете исти, кажете дека останувате назад“, рече тој. - рече Конксели.

Во декември 2022 година, Специјалното обвинителство поднесе обвинителен акт против осум лица за сторени кривични дела „Злоупотреба на избирачкото право“ и „Кражба на идентитет и пристапен уред“. Петмина од нив ја признаа вината и се осудени на условна затворска казна, за еден постапката е раздвоена, додека за Гаши и Блакај судскиот процес продолжува. 

Обвинителството тврди дека гласачките ливчиња на косовските граѓани во дијаспората биле преземени од веб-страницата на ЦИК со злоупотреба на нивните податоци, а потоа биле испратени со автобус во Австрија, за да бидат вратени како гласови на дијаспората.