ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Суспендиран од УП

Обвинителството покрена предмет против професорот Џеват Красниќи за „сексуално вознемирување“

Џеват Красниќи

Фото: Албан Бујари

Основното обвинителство во Приштина соопшти дека против професорот на Универзитетот во Приштина Џеват Красниќи е покренат предмет во врска со кривичното дело „Сексуално вознемирување“.

Портпаролката на Обвинителството Лаурета Улај за KOHEN изјави дека полицијата е овластена да презема истражни дејствија. 

„Основното обвинителство во Приштина, по службена должност, поведе предмет за кривично дело „сексуално вознемирување“. Како што ве информиравме, Основното обвинителство во Приштина ја овластило полицијата да преземе истражни дејствија, со цел прибирање докази и информации поврзани со оваа проблематика“, рече таа. 

Улај додаде дека во моментов во рамки на истрагата се земаат изјави на лицата инволвирани во овој случај.

Универзитетот во Приштина во вторникот донесе одлука за суспензија на професорот на образовниот факултет Џеват Красниќи. 

Во решението до кое дојде КОХА, стои дека Красниќи веднаш ќе биде суспендиран, „до завршување на истражните дејствија на државното обвинителство“.


УП го суспендира професорот Џеват Красниќи

Универзитетот во Приштина донесе одлука за суспензија на професорот на образовниот факултет Џеват Красниќ.

Во решението до кое дојде КОХА, стои дека Красниќи веднаш ќе биде суспендиран, „до завршување на истражните дејствија на државното обвинителство“.

„Врз основа на одлуката на Советот за етика и со препорака до Ректоратот, Ректорот на УП донесе одлука за суспензија на проф. Џ.К. со непосреден ефект, согласно соодветната нормативна рамка, до завршување на истражните дејствија од страна на државното обвинителство“, се наведува во одлуката на Ректоратот.

Советот за етика понатаму рече дека ги отфрла нападите од луѓе внатре и надвор од УП, барајќи „воздржаност и резерва од какво било мешање и напад врз УП, особено од самите членови на персоналот“.


Советот за етика му препорачува на Ректоратот суспензија на Џеват Красниќи

Етичкиот совет на Универзитетот во Приштина му препорача на Ректоратот да го суспендира професорот Џеват Красниќи, кој е осуден за сексуално вознемирување. 

Џеват Красниќи беше осудуван од 27 студенти на Универзитетот во Приштина дека сексуално ги вознемирувал, велејќи им на некои „кога ќе се истуширам, ќе ви дадам масажа“.

Според пријавител, професорот на образовниот факултет го предавал и предметот математика на Медицинскиот факултет, каде што се вели дека „со раце го демонстрирал зборот „масажа“.

„Влегов да се консултирам со дотичниот професор и да видам каде извадил 0.5 поени од испитот, да речеме не добив одговор, но излегов од таа канцеларија шокирана со нималку адекватен, морален и непрофесионален одговор. “, рече една од студентите во нејзината претставка што беше поднесена до Советот. „И еве ги цитирам неговите зборови: „Јас сум фер во проценката и затоа сум фер, кога се туширам и масажам“, кој со рацете го демонстрираше зборот „масажа“ и се приближи да ме прегрне“. , се наведува во претставката.