ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Украински пратеник: Србија да се откаже од империјалните тенденции и да го прифати Косово

Украинскиот пратеник Олексеј Гончаренко

Украинскиот пратеник Олексеј Гончаренко вели дека Косово не може да биде „сива зона“ во Европа. Според него, Србија треба да го прифати фактот дека Косово е независна држава и да воспостави соседски односи со него.

„Ерата на империите во Европа заврши“, вели Гончаренко, мислејќи на, како што вели, трендот во Србија.

Доколку не се откаже од овој пристап, Србија ќе продолжи да живее во сиромаштија и реваншизам, „експлоатирана од Русија, Иран и други земји кои сакаат да запалат оган на Балканот“, вели Гончаренко.

Во интервјуто дадено за Радио Слободна Европа, тој изразува надеж дека Косово ќе стане полноправна членка на Советот на Европа, по гласањето во мај.

„Косово му припаѓа на слободниот свет. Потребна е нашата помош за да се развијат вредностите како нова земја, како нова демократија. Потребна е експертиза на Советот на Европа. Не станува збор за политички дебати, туку за два милиони луѓе кои заслужуваат да бидат дел од најголемата организација во светот, која се бори за човекови права, владеење на правото, демократија – за основните вредности за сите нас“, рече тој.

Тој рече дека се надева оти формирањето на Заедницата на општини со српско мнозинство нема да биде пречка за членството на Косово во Советот на Европа.

Според него, косовските власти мора да продолжат да покажуваат посветеност на основните вредности, демократијата, човековите права и владеењето на правото.

Тој повтори дека Србија мора да го прифати фактот дека не може да биде цар.

„За жал, гледам дека во Србија има два тренда. Едната е за изградба на демократска земја, која јас целосно ја поддржувам, а другата е за обнова на српската империја. И јас отворено кажав дека ерата на империите во Европа заврши. Сите овие реваншистички и империјалистички чувства што некои српски политичари се обидуваат да ги промовираат во Србија, да ги зајакнат во Србија, се голема пречка за развојот на самата Србија. Затоа Србија мора да се помири со фактот дека повеќе не може да биде цар. Тоа треба да биде нормална и демократска земја. На тој начин би бил дел од слободниот свет. Во спротивно, ќе продолжи да живее во сиромаштија, во реваншизам, експлоатирана од Русија, Иран и другите земји кои сакаат да запалат оган на Балканот. Косово не може да биде сива зона. Србија мора да го прифати фактот дека Косово е независна држава, призната од други земји и да воспостави односи со Косово како сосед. Ова е работа што мора да се заврши и од тоа ќе имаат корист и Косово и Србија и цела Европа“, рече тој.

Тој го рече тоа  Во моментов нема напредок во однос на ова признавање на Косово од Украина, но според него причината е јасна.

„Украина е во многу тешка позиција и, со сета почит кон Косово, тоа не е главното прашање за Украина сега“, рече тој. /REL