ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

„Место на злосторството, не поминувај“, Студентско феминистичко движење ја блокираше канцеларијата на професорот Красниќи

Џеват Красниќи

Студентското феминистичко движење ја блокираше канцеларијата на професорот на Универзитетот во Приштина, Џеват Красниќи, кој беше осуден за сексуално вознемирување.

„Џеват Красниќи, не ти е место во УП“ и „Место на злосторството, не поминувај“, се двете пораки што оваа организација ги постави до вратата од неговата канцеларија на Факултетот за образовни науки.

„Се уште нема одлука за случајот со професорот осуден за сексуално вознемирување Џеват Красниќи. Два пати е суспендиран поради сексуално вознемирување, еднаш од Универзитетот во Ѓаковица, а вториот пат од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Приштина. Не може да продолжи да држи предавања на Универзитетот. Затоа, не треба ниту канцеларијата, местото каде што многу девојки сведочеа дека биле малтретирани. Сексуалното вознемирување е кривично дело“, се вели во реакцијата на Движењето.

Студенти и претставници на организации во Косово неколкупати протестираа против Красниќи.

Новинар на TIME, Мајлинда Ибрахими, му пријавил осудите на 27 студентки кој се пожалил дека професорот сексуално ги вознемирувал.