ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Камбери за гласање во недела: Порака до Владата да ги реинтегрира косовските Срби

Белгим Камбери

Белгим Камбери, од Институтот „Мусине Коколари“, изјави дека неуспехот на гласањето во неделата за разрешување на градоначалниците во четирите северни општини на Косово, исто така треба да биде порака за Владата на Косово да ги „реинтегрира косовските Срби во институциите“. 

На гласањето во неделата учествуваа нешто повеќе од 250 граѓани, кои гласањето за разрешување на градоначалниците го сметаат за неуспешно. Српската листа повика на бојкот на гласањето. 

„Тоа не може да се смета за успех за Косово. Ова го продлабочува јазот меѓу српското население на север и институциите и не придонесува за враќање на Србите во институциите на Република Косово, за нивна реинтеграција. Ова покажува недоверба кон институциите на Република Косово... Тоа треба да биде порака за Владата на Косово да ги најде механизмите за реинтеграција на Србите во институциите, од судството, полицијата и особено во општините“, рече Камбери во „60 минути“ на КТВ. 

Камбери рече дека сегашната ситуација продолжува да биде „опасен потенцијал за нови безбедносни проблеми“. 

Камбери рече дека гласањето во неделата покажало и дека „Белград не е заинтересиран за спроведување на договорот, вклучително и Асоцијацијата“. 

„Доколку беше заинтересиран, логично ќе ги повикаше луѓето да ги разрешат претседателите на северот... Јасно е дека Вучиќи нема интерес да го спроведе договорот за нормализација на односите“. 
Камбери рече дека Косово го исполнило условот за организирање на гласањето. 

Камбери рече дека е исто така многу важно што Европската унија во понеделникот официјално го условува патот на Србија кон ЕУ со нормализација на односите со Косово.