KOHA.net

Арбери

ЕУ официјално ја условува интеграцијата на Србија со нормализација на односите со Косово

ЕУ-Србија

Советот на министри на Европската унија (ЕУ) денеска ја одобри конечната одлука за промена на преговарачката рамка за членство со Србија, условувајќи го нејзиното прифаќање со нормализација на односите со соседот Косово.

Оваа промена е поврзана со поглавјето 35 од преговарачката рамка, во кое спроведувањето на Договорот за патот кон нормализација на односите со Косово сега станува формален услов за Србија во процесот на преговори за членство во блокот.

Во новиот текст на преговарачката рамка како услов е поставена следнава реченица: „Србија целосно ги спроведува обврските кои произлегуваат од Договорот на патот кон нормализирање на односите меѓу Косово и Србија, согласно Анексот на неговото спроведување, како договорено на 18 март 2023 година“.

На 27 февруари 2023 година во Брисел, Косово и Србија го постигнаа Основниот договор, додека на 18 март во Охрид беше постигнат договор за Анексот за спроведување на договорот.

Европската комисија и Службата за надворешна акција на ЕУ (ЕЕАС), кои исто така ги предложија овие измени, ја поздравија одлуката на Советот на министри да ги одобри, според портпаролот на ЕУ, Петер Стано.

„Двете страни ги прифатија своите обврски, дека Договорот за нормализација [на односите] ќе стане составен дел од нивното евроинтегративно патување. Имплементацијата на Анексот постигнат во март 2023 година ја одразува оваа обврска на двете страни“, рече Стано.

Стано потврди дека таквата обврска ќе стане формална и за Косово преку „специјална група за нормализација“.

„Ќе биде ажурирана и агендата на следниот состанок на специјалната група за нормализација на Косово. Очекуваме двете страни да го спроведат Договорот и сите останати обврски што остануваат од дијалогот, бидејќи тоа е клучно за нивното европско патување“, додаде тој.

Амбасадорите на земјите-членки на ЕУ постигнаа договор за овие измени минатата недела.

Со оваа измена беше побарано да се вклучи и обврската за спроведување на договорот од дијалогот меѓу Србија и Косово како услов во поглавјето 35 од преговорите за членство откако договорот беше постигнат пред една година.

Напредокот во процесот на нормализирање на односите со Косово беше дел од условите во преговорите за членство на Белград во ЕУ, но сега конкретно се споменува условот за спроведување на договорот постигнат минатата година.

Овој договор, од 11 члена, предвидува, меѓу другото, ниво на самоуправување за српската заедница во Косово и меѓусебно признавање на државните симболи, а од Приштина и Белград се бара да ги спроведат сите претходни договори постигнати за време на дијалогот.

ЕУ инсистира дека договорот и анексот, и покрај тоа што не се потпишани од страните, се законски обврски за двете земји.

Србија, преку своите функционери, неколку пати изјави дека нема да спроведе делови од договорот кои се однесуваат на територијалниот интегритет и приемот на Косово во меѓународните организации. /REL

ПРОЧИТАЈТЕ ИСТО: