ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Арбери

Род за гласањето на север: Оние кои сакаа бојкот го добија тоа што го бараа

Амбасадорот на Германија во Косово, Јорн Роде

Амбасадорот на Германија во Косово, Јорн Роде / Фото: КОХА

Германскиот амбасадор Јорн Роде изјави дека од гласањето во неделата на северот не е постигната ситуација сите граѓани да се чувствуваат претставени од градоначалниците.

Тој изјави дека е за жалење повикот на Српската листа за бојкот на овој процес.

Во одговорот за TIME, тој рече дека Владата на Косово го направила својот дел организирајќи процес што гласачите можеле да го искористат за да изберат свои претставници.

„Бојкотот што го бараат политичките актери како Листа Српска е, како што реков претходно, жален и деструктивен кога се работи за демократска култура, решавање на проблеми и грижа за реалното секојдневие на граѓаните. Да кажам отворено: оние кои повикаа на бојкот го добија токму она што го бараа“, се наведува меѓу другото во одговорот.

Владата оцени дека Косово со организирање на процесот на гласање за разрешување на претседателите на северот ги исполни своите обврски и побара од Европската унија (ЕУ) да ги отстрани мерките наметнати на Косово.

Во неделата четирите општини на север, Северна Митровица, Звечан, Лепосавиќ и Зубин-Поток организираа гласање за разрешување на градоначалниците. Но, иницијативата на српските граѓани пропадна.

За разрешување требаше глас за 50 отсто од избирачкото тело на една општина, плус еден глас, но на крајот на денот беа собрани едвај 250 гласа во четирите општини.

Според Централната изборна комисија, во Северна Митровица со право на глас гласале 111, во Лепосавиќ 124, во Зубин-Поток 18 и во Звечан ниту еден.